Nova, i potpuno drugačija sezona 2006/07. Beogradske filharmonije, koncipirana je tako da svaki od koncerata ima svoju temu i vezan je za neku od ljudskih emocija, saopšteno je iz BF. „Tako smo u 2006. doživeli Zahvalnost, Razarajuću ljubav, Seks i Zabavu, a do kraja sezone nas između ostalog, očekuju Kajanje, U potrazi za Bogom, Žrtvovanje, Zabranjena ljubav, Patnja, Nada, Opsesija.

Nova, i potpuno drugačija sezona 2006/07. Beogradske filharmonije, koncipirana je tako da svaki od koncerata ima svoju temu i vezan je za neku od ljudskih emocija, saopšteno je iz BF. „Tako smo u 2006. doživeli Zahvalnost, Razarajuću ljubav, Seks i Zabavu, a do kraja sezone nas između ostalog, očekuju Kajanje, U potrazi za Bogom, Žrtvovanje, Zabranjena ljubav, Patnja, Nada, Opsesija…“ dodaje se u sapštenju. Koncert pod nazivom Sudbina, kojim će dirigovati Kristijan Mandeal, a na programu će biti simfonijske poeme Smrt i preobraženje Riharda Štrausa i Rahmanjinovljevo Ostrvo mrtvih i Betovenova Simfonija broj 5, zakazan je za 19. januar. Nedelju dana kasnije, 26. januara zakazan je koncert Nostalgija, tokom koga će orkestar BF, pod vođstvom Dorijana Vilsona, izvesti Uspomenu na Firencu, Grigov koncert za klavir i orkestar u a-molu i Elgarove Enigma varijacije. Kao solista će nastupiti ruska pijanistkinja Julija Belova, koja nije nepoznata našoj publici, jer je pre dve sezone imala resital u sali Beogradske filharmonije.
Urednici programa BF izdvajaju za ovu sezonu i ciklus dečjih koncerata – Filharmonijica, koji je započeo u decembru koncertom „Hari Poter i čarobnjakov kamen“, a nastavlja se koncertima „Peća i vuk“ i „Mala sirena“ u februaru i martu. „Mala sirena“ je muzička bajka za dva glumca naratora i simfonijski orkestar, koju je komponovao Jonel Petroi, podsećaju iz BF. Ovo delo izdvojeno je zbog toga što je kompozitor veoma blizak Srbiji. Jonel Petroi završio je kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Aleksandra Obradovića. Pre par sezona, sa velikim uspehom izveden je njegov Balkanski bolero, komponovan po porudžbini BF, koji je taj orkestar svirao u Ljubljani 2004, a u prošloj sezoni izvedena je i njegova kompozicija „Pčela“.
Do kraja sezone za dirigentskim pultom u Beogradskoj filharmoniji smenjivaće se šef-dirigent Dorijan Vilson i gosti dirigenti koje je birao sam orkestar: Uroš Lajovic, Kristijan Mandeal, Urs Šnajder i Fusao Kadžima, svaki predstavnik različite škole dirigovanja. Kao solisti će, do kraja sezone, sa orkestrom nastupiti poznati domaći i svetski umetnici: Srđan Palačković i Ivan Marjanović, marimbe (23. febriara) i trubač Mladen Đorđević (1. juna), između ostalih. U Štrausovom Don Kihotu, solo deonice sviraće (25. maja) prvi violončelista BF Aleksandar Latković i Gilard Karni, prvi violista Ton Hale orkestra iz Ciriha. Gilard Karni je nedavno imao veliku turneju sa Izraelskom filharmonijom, na kojoj je takođe bio solista u Don Kihotu, a čelista je bio čuveni Jo Jo Ma. U martu će nastupiti dva violončela, dve nedelje zaredom – 2. marta dolazi Gari Hofman, koji je sa orkestrom BF prošle sezone svirao Šumanov koncert, a sada će svirati Blohov Šelomo i Bruhov Kol Nidrej. Kristof Štradner, prvi violončelista Bečkog simfonijskog orkestra, biće gost BF 9. marta. On je izabran zato što će svirati Guldin koncert za violončelo i orkestar, koji se veoma retko izvodi i mali broj violončelista ga svira. Do kraja juna, gosti BF biće i brojni pevači: Margarita de Areljano – sopran (26. marta); Brigite Volfart, već poznata beogradskoj publici, jer je prošle sezone nastupala sa BF, izvodeći Britnove Iluminacije (11. maja), zatim slede Džon Čarls Pirs (tenor) i Hagen Erkrat (bas), obojica solisti Holandske kraljevske opere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari