Martovski festival u Domu Omladine 1Foto: Beoinfo

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji ove godine nosi naziv Martovski festival održaće se od 30. marta do 2. aprila u Domu Omladine u Beogradu.

Ova filmska manifestacija se održava 64 godine i to je svrstava u najstarije evropske festivale. – Izuzetno sam ponosan što Beograd ima ovakav festival i što je opstao ovih godina i decenija, istakao je predsednik Odbora festivala Andrej Mladenović, dodajući da ovaj festival ima neke novitete.

Mladenović ističe da je najvažnija novina to što ove godine festival organizuje Dom Omladine. Vršilac dužnosti gradskog sekretara za kulturu Ivona Jevtić naglašava da je ove godine Grad Beograd za ovogodišnjiu manifestaciju izdvojio šest miliona dinara.

Umetnički direktor Martovskog festivala Bojan Jevtić dodaje da je cilj festivala da ima nacionalnu platformu sa presekom godišnje produkcije i nagradama. Takođe, najavljuje da će ove godine festival obeležiti celodnevne radionice, debate i muzički koncerti.

Podsećamo da je prvo izdanje ovog festivala održano u okviru Festivala jugoslovenskog filma u pulskoj areni 1954. godine, a šest godina kasnije se seli u Beograd gde je održan početkom marta 1960. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari