Priča iz Drugog svetskog rata, drama „The Good Shepherd“ sa Robertom de Nirom, biće prikazana na 57. međunarodnom Berlinskom filmskom festivalu sledećeg meseca. U pitanju je priča o idealisti koji je diplomirao na Jejlu koga je regrutovala američka obaveštajna služba 40-ih godina prošlog veka.

Priča iz Drugog svetskog rata, drama „The Good Shepherd“ sa Robertom de Nirom, biće prikazana na 57. međunarodnom Berlinskom filmskom festivalu sledećeg meseca. U pitanju je priča o idealisti koji je diplomirao na Jejlu koga je regrutovala američka obaveštajna služba 40-ih godina prošlog veka. Ovo je drugi put da je De Niro u ulozi reditelja, a u filmu, pored njega, glume još i Met Dejmon, Anđelina Džoli i Alek Boldvin.
Klunija će publika videti i u ostvarenju „The Good German“ Stivena Soderberga, gde je u ulozi američkog novinara koji će biti umešan u jednu zaveru oko ubistva u posleratnom Berlinu. U ovom crno-belom filmu, koji je Kluni snimao sa opremom koja se koristila 40-ih godina prošlog veka, glumi i Kejt Blančit.

Dva favorita za Zlatnog medveda

Dva filma o ženama u nevolji već sada važe za glavne kandidate koji bi mogli osvojiti Zlatnog medveda na Berlinalu. U pitanju su „Yella“ nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, s Ninom Hoš u glavnoj ulozi, kao i „Irina Palm“ belgijskog reditelja Sema Gararskog, s Merijen Fejtful u glavnoj ulozi.

Britanska pevačica i glumica, Merijen Fejtful pojaviće se u belgijsko-nemačko-britanskom ostvarenju „Irina Palm“, koj će biti u takmičarskoj konkurenciji. Film će publici predstaviti priču o udovici koja je prinuđena da počne da radi u seks-klubu. Danski reditelj Bili August, dobitnik Oskara, u svom „Goodbye Bafana“ prikazuje kako je život jednog južnoafričkog čuvara zatvora (glumi ga Džozef Fajns) izmenjen kad upozna Nelsona Mandelu. Azijski predstavnik će biti južnokorejski „I’m A Cyborg But That’s OK“ Park Čan-vuka, o mladoj ženi koja veruje da je kiborg i šta se potom dešava kad se ona zaljubi. Konačno, treba pomenuti i nemačkog reditelja Kristijana Pecolda i njegovo delo „Yella“ o mladoj ženi iz bivše komunističke Istočne Nemačke, koja pokušava da pobegne od nesretnog života tako što će se zaposliti na zapadu zemlje.

Omaž Arturu Penu

Međunarodni filmski festival u Berlinu prikazaće ove godine deset filmova američkog reditelja Artura Pena, kome je dodeljen Zlatni medved za životno delo, a smatra se jednom od preteča „nove holivudske“ ere, zahvaljujući filmovima iz 60-ih i 70-ih godina koji su oživeli američku kinematografiju zahvaćenu krizom. Pen pripada generaciji američkih reditelja koji su ponikli u televizijskoj industriji, a radio je sa holivudskim zvezdama kao što su En Benkroft, Voren Biti, Marlon Brando, Fej Danavej, Džejn Fonda, Džin Hekmen, Dastin Hofman, Pol Njumen i Džek Nikolson. Osmoro glumaca bilo je nominovano za Oskara za uloge u njegovim filmovima, ali on sam nikad nije dobio nagradu Američke filmske akademije, iako je imao tri nominacije. Omaž program Penu obuhvatiće izbor filmova koji će predstaviti celokupno njegovo delo, uključujući kultni „Boni i Klajd“ iz 1967, sa Fej Danavej i Vorenom Bitijem, koji su stekli svetsku slavu tim ostvarenjem. Taj scenario o gangsterskoj romansi prethodno je bio ponuđen Trifou i Godaru. Pen je bio pažljivi posmatrač sa kritičkim pogledom na američko društvo, koji je radio izvan uobičajenih konvencija holivudskih studija i označio početak „nove holivudske ere“. Biće prikazan i njegov prvi igrani film „The Left-Handed Gun“ (1958), sa Njumenom u glavnoj ulozi, koji demistifikuje mit vesterna, kao i „The Miracle Worker“ (1962), adaptacija materijala koji je već radio za teatar i televiziju. Posle filmova „Mickey One“ (1965) i „The chase“ (1966), Pen je stekao svetsku reputaciju filmom „Boni i Klajd“, za koji je dobio još jednu nominaciju za Oskara. Među njegovim najznačajnijim filmovima iz tog kreativnog perioda su i „Alice’s Restaurant“ (1969), za koji je dobio treću nominaciju za Oskara, kao i vestern „Veliki mali čovek“ (1970) sa Hofmanom u glavnoj ulozi. Usledili su „Night Moves“ sa Džekmenom, „The Missouri Breaks“ (1976) sa Nikolsonom i Brandom i „Four Friends“ (1981), delo koje autentično predstavlja ideale, raspoloženje i nade iz 60-ih godina prošlog veka. Tokom 90-ih, Pen se usredsredio na Glumački studio, kojim je predsedavao od 1992. do 2000. godine. Berlinale je poslednji omaž program organizovao 2003, kada je bio posvećen glumici Anuk Eme. SEECULT.org

– Drago nam je što možemo da predstavimo dosta novih radova proslavljenih reditelja. Mnogi od izabranih filmova u ovogodišnjoj konkurenciji povezuju istorijske procese sa intimnim i emotivnim pričama – najavio je Diter Košlik, direktor festivala. Berlinale će biti održano od 8. do 18. februara, a kompletan spisak takmičarskih filmova trebao bi da bude poznat polovinom januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari