Nagrada „Meša Selimović“ kompanije Novosti za 2007. pripala je romanu Dragana Velikića „Ruski prozor“ u izdanju Stubova kulture, saopšteno je juče na konferenciji za novinare u Vukovoj zadužbini.
O knjigama koje su ušle u izbor za nagradu odlučivao je žiri od 46 književnih kritičara, teoretičara i istoričara književnosti, a „Ruskom prozoru“ pripalo je 12 njihovih glasova.

Nagrada „Meša Selimović“ kompanije Novosti za 2007. pripala je romanu Dragana Velikića „Ruski prozor“ u izdanju Stubova kulture, saopšteno je juče na konferenciji za novinare u Vukovoj zadužbini.
O knjigama koje su ušle u izbor za nagradu odlučivao je žiri od 46 književnih kritičara, teoretičara i istoričara književnosti, a „Ruskom prozoru“ pripalo je 12 njihovih glasova. Od 84 predložena naslova, drugo mesto sa po deset glasova pripalo je knjigama „Slovenske pčele u Gračanici“ Novice Petkovića i „Moje se zna“ Dragomira Brajkovića, dok su se na trećem mestu, sa po devet glasova našli „Poljubac“ Gordane Ćirjanić i „Lutajući Bokelj“ Nikole Malovića. Generalni zaključak žirija je da je prošlogodišnja produkcija veoma plodna, a da je zapitanost da li je obeležila poezija ili proza, ovogodišnja odluka razrešila u korist proze i tako prekinula trijumf poezije, koja je u pet prethodnih godina, čak četiri puta odnela prevagu. Treba istaći i da je jubilarna, 20. nagrada „Meša Selimović“ ove godine na visoko drugo mesto postavila i jednu knjigu eseja – „Slovenske pčele u Gračanici“.
Ivan Radosavljević, urednik Stubova kulture istakao je da je konstelacija kvaliteta u vezi sa Velikićevom knjigom bila takva da su se oko nje složili i kritika i publika koja je „prepoznala“, jer su dva njena izdanja već po objavljivanju prodata.
„Iznenađen sam“, rekao je Velikć povodom nagrade, dodavši da je, posebno nakon već osvojene Ninove, nije očekivao, odnosno, da je mislio da će kritika svoj glas sada dati nekim drugim jedanko vrednim, a nenagrađenim knjigama. „Mene nagrade neće razmaziti“, istakao je on, jer se, kako je rekao, i mimo bilo kakvog podsticaja te vrste do sada (osim nagrade „Miloš Crnjanski“ za svoj prvi roman „Via Pula“, pre 20 godina), on bavio pisanjem. Nagrada je važna jer pospešuje ritam interesovanja kod publike („Ruski prozor“ doživeio je peto izdanje), ali, dodao je Velikić, njemu je na pameti Nabokov koji je rekao da „pravi svoju publiku“. „Nemam ništa protiv bestselera“, naglasio je dvostruki laureat, „ali nikad ne bih pravio kompromis“. I, ako bi kada davao savet mladom piscu on bi bio da se ne prilagođava jer, „ako krenemo da kalkulišemo, tenzija popušta“. Nagrada „Meša Selimović“, zaključio je na kraju Velikić, iznenadila ga je, obradovala, ali mu je i važna jer se zasniva na najdemokratskijem principu.
Urednik Večernjih novosti i jedan od inicijatora nagrade (pored Novosti do ove godine iza nje je stajalo i Udruženje izdavača i knjižara koje trenutno nema rešen status i koje će, ako se bude konsolidovalo, već od sledeće godine ponvo biti tu), Dragan Bogutović rekao je da je 46 kritičara odabrano uz konsultacije sa eminentnim poznavaocima književnosti, i da je njihov sastav svih ovih godina manje-više isti. Ove godine on je „podmlađen“ sa nekolicinom novih imena, pa je razlika u godinama između onih najstarijih i onih najmlađih čak 55.
Nagrada će laureatu biti uručena 3. marta, na svečanosti u Skupštini grada. Sastoji se od skulpture sa likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa koji još uvek nije utvrđen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari