Izložba „Milan Konjović – četvrta decenija“, na kojoj je predstavljeno 15 slika nastalih četrdesetih godina prošlog veka, kada je i formiran prepoznatljiv likovni izraz umetnika prisutnog u svim metropolama, otvorena je u Galeriji šabačkog Narodnog muzeja. Irma Lang, direktor Galerije „Milan Konjović“ u Somnoru, ukazala je na uspešnu saradnju sa šabačkim kulturnim institucijama i da je pre dvadesetak godina organizovana izložba crteža velikog umetnika u Šabačkoj biblioteci.

Izložba „Milan Konjović – četvrta decenija“, na kojoj je predstavljeno 15 slika nastalih četrdesetih godina prošlog veka, kada je i formiran prepoznatljiv likovni izraz umetnika prisutnog u svim metropolama, otvorena je u Galeriji šabačkog Narodnog muzeja. Irma Lang, direktor Galerije „Milan Konjović“ u Somnoru, ukazala je na uspešnu saradnju sa šabačkim kulturnim institucijama i da je pre dvadesetak godina organizovana izložba crteža velikog umetnika u Šabačkoj biblioteci. Ona je podsetila da su izložena dela samo deo umetničkog opusa od oko hiljadu slika, crteža, akvarela i pastela, i da je osnovna ideja da se organizuju slične izložbe u svim većim likovnim centrima. Dr Jasna Jovanov, direktor Spomen-zbirke „Pavle Beljanski“ iz Novog Sada, ukazala je na izuzetnu saradnju velikog kolekcionara i umetnika započetu još na izložbi u Parizu, 1931. godine. Dela Milana Konjovića ukrasila su ovu zbirku, a treba reći da su ona nastala u Somboru i Cavtatu, u tzv. plavoj i crvenoj fazi.
Izložba fotografija Dejana Veljkovića, koja se otvara večeras u foajeu Centra za kulturu u Pančevu, moći će da se pogleda do 11. februara. Publika će moći da pogleda izbor fotografija iz dva ciklusa, „Pohvala vodi“ i „Telo žene“. Na izložbi će biti prezentovano trideset fotografija u crno-beloj i kolor tehnici. Pokreti, boje i oblici prirode su autorova trajna inspiracija, s jedne, žensko telo kao pejzaž s druge strane. Priroda kao materijalno telo, kao organizam koji poseduje vlastitu erotičnost sva je u kretanju, promenama, i tada Veljković koristi crno-belu fotografiju, upravo da bi istakao taj orgazmični vid prirode, ili je sva u bojama, oblicima, detaljima, i tada fotograf koristi kolor, jer voli materijalno telo prirode, rekao je Goran Stanković o radu autora. Veljković je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Nišu. Fotografijom se bavi od 1987.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari