Prateći program ovogodišnjeg 36. pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije – Dani komedije, koji se tradicionalno održava od 20. do 27. marta, biće veoma skroman u odnosu na prošle godine, zbog nedostatka novca, izjavio je juče predsednik Upravnog odbora festivala Dobrica Milićević.

Prateći program ovogodišnjeg 36. pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije – Dani komedije, koji se tradicionalno održava od 20. do 27. marta, biće veoma skroman u odnosu na prošle godine, zbog nedostatka novca, izjavio je juče predsednik Upravnog odbora festivala Dobrica Milićević. Neće biti izložbi, okruglog stola o dramskoj umetnosti Srbije danas, promocija knjiga o pozorištu, pozorišnih predstava pozorišta van Jagodine, gostovanja glumaca… što je godinama bilo prepoznatljivi znak festivala, precizirao je Milićević i napomenuo da iz istog razloga ove godine nije raspisan ni tradicionalni konkurs za najbolji komediografski tekst pisaca koji stvaraju na srpskom jeziku.
Održavanje festivala „košta“ oko 3.6 miliona dinara, a Ministarstvo kulture je izdvojilo svega nešto više od 600.000 dinara, iako ministar izjavljuje po medijima da su Dani komedije u nivou Sterijinog pozorja, za koje je ministarstvo dalo tri miliona dinara, istako je Milićević. On je napomenuo da opština Jagodina daje tri puta više za Dane komedije nego ministarstvo. Lane je opština dala više od 1.7 miliona dinara, a sponzori, uglavnom sa područja Jagodine i Pomoravskog okruga, 473.000 dinara, precizirao je Milićević. „Ovogodišnji prateći program sveo se na izložbu dokumenata o 60 godina postojanja Gradskog pozorišta u Jagodini i dve dečije predstave“, rekao je Milićević.
Na ovogodišnjim Danima komedije, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, nastupiće pozorišta iz Beograda, Sombora, Leskovca, Subotice i Kikinde sa prestavama po izboru pozorišnog kritičara dnevnog lista Politika Ane Tasić, a osmu prestavu, u čast nagrađenih, odigraće na dan dodele nagrada i zatvaranja festivala Gradsko pozorište iz Jagodine. Predstave će ocenjivati stručni žiri: glumica Danica Maksimović, predsednik, pozorišni kritičar Dejan Penčić Poljanski i profesor Slobodan Štetić. Komplet ulaznica, za osam predstava, košta 2.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari