Ministarstvo formiralo novu komisiju za otkup knjiga zbog mogućeg sukoba interesa članova prethodne 1

Nakon saopštenja Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) u kome se poziva Ministarstvo kulture i informisanja da bez daljih odlaganja objavi rezultate Otkupa knjiga za javne biblioteke u Republici Srbiji, oglasilo se saopštenjem i samo Ministarstvo koje je javnosti obelodanilo da je rešilo da formira novu komisiju za otkup „u cilju ispunjenja regularnosti i zakonitosti čitavog postupka“.

UPIS podseća da je „Ministarstvo sa velikim zakašnjenjem raspisalo Konkurs za Otkup knjiga, tek 4. maja 2022, u vreme kada bi Otkup trebalo da bude već završen. U međuvremenu je sprovedena kompletna dvostepena procedura Otkupa. Odluke Komisije za Otkup knjiga objavljene su još u julu na sajtu Narodne biblioteke Srbije, dok su biblioteke imale rok do 29. jula da izaberu knjige s liste predloženih naslova“.

Međutim, ni posle mesece i po dana rezultati Otkupa nisu objavljeni „čime je ugrožena institucija Otkupa knjiga za javne biblioteke, transparentnost konkursne procedure, rad javnih biblioteka, interesi čitalaca i interesi izdavača“, ističe se u saopštenju i dodaje da dalje odlaganje objavljivanja rezultata Otkupa dovodi u pitanje to da li će otkupa knjiga u ovoj godini uopšte biti.

Bojazan UPIS-a čini se opravdanom ako se ima u vidu da se praktično formiranjem nove komisije čitava procedura oko otkupa prolongira.

Samo Ministarstvo obrazlaže da se na tako nešto rešilo „imajući u vidu neophodnost poštovanja odredaba Zakona o sprečavanju korupcije, koje se odnose na sukob interesa imenovanih članova komisije, budući da su članovi komisije imali obavezu da potpišu izjavu da nisu u sukobu interesa, što nije učinjeno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari