Premijera predstave „Miris kiše na Balkanu“ biće održana 12. aprila od 19.30, na Velikoj sceni zemunskog Madlenianuma, najavljeno je juče u toj kući. Predstava, koju je režirala Ana RadivojevićZdravkovićpo romanu Gordane Kuić, biće ponovo prikazana 13. i 15. aprila. Roman „Miris kiše na Balkanu“ objavljen je pre 23 godine, a dramatizaciju je uradio Nebojša Romčević. U predstavi glume Jovana Balašević, Isidora Minić, Dubravka Mijatović, Ljiljana Stjepanović, Mladen Andrejević…

– Ulaznice za predstavu prodate su većdo juna, tako da publika treba da požuri ako želi da gleda predstavu pre kraja ove sezone. Nadam se da će „Miris“ dugo „poživeti“, bar još 23 godine. Madlenianum je, inače, dobitnik brojnih priznanja zbog velikog umetničkog doprinosa, a 30. aprila će nam biti dodeljena nagrada Prosvetno-kulturne zajednice Beograda – „Zlatni beočug“ za doprinos kulturi i umetnosti – naglasila je Danka Teodorović, predsednica Upravnog odbora Madlenianuma.

Gordana Kuić izrazila je zahvalnost Madleni Zepter na podršci u realizaciji predstave „Miris kiše na Balkanu“, koja je većproglašena za hit.

– Slažem se da predstava treba dugo da se prikazuje, ali treba imati strpljenja, jer je i roman dugo „sedeo u fioci“, a ipak je objavljen. Sada imamo sreću da se književnost prenosi na pozorišnu scenu. Zadovoljna sam mladim talentovanim ljudima i sigurna sam da će predstava „Miris kiše na Balkanu“ zbog njih biti veoma uspešna. U istoimenom romanu, kroz priču o životu pet žena, govorila sam o sefardskim Jevrejima, Srbima, katolicima i muslimanima iz Sarajeva, Bosne, Balkana… Čitava priča je, u stvari, trajala jedan vek. Osnovne podatke za roman dobila sam od svoje majke, a radnja se odvija u Sarajevu tokom olujnih vremena između dva svetska rata. Glavni likovi romana su pripadnici španskih Jevreja, takozvanih Sefarda, koji su izbrisani sa mape Sarajeva tokom holokausta. Duga je istorija njihovih selidbi, ali su se nekako spasili zbog posebnih četvrti za Jevreje na zapadu Evrope. Ipak, mali broj njih je preživeo, a nakon svih onih koji su nestali ostale su legende, priče i sećanja na osnovu kojih je nastao i roman „Miris kiše na Balkanu“ – objasnila je Gordana Kuić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari