Mladenović: Individualne pobune vode generalnom štrajku u ovoj farsi od države 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Pokroviteljstvo Aleksandra Vučića pozorišnom festivalu u Nišu u direktnoj je suprotnosti sa osnovnim osećanjem morala i ulogom pozorišta ili bilo koje umetnosti, ocenio je reditelj Kokan Mladenović govoreći o povlačenju sovje predstave sa tog festivala.

„Ako je neko promoter nekulture, onda nema potrebe da mu dajete legitimitet učešćem na festivalu“, kazao je on u Danu uživo.

Kokan Mladenović povukao je režiju, naslov i autorski tim predstave „Sitničarnica kod srećne ruke“, koja je trebalo da bude premijerno izvedena 11. marta na Dan Narodnog pozorišta Niš i da otvori drugo izdanje festivala Teatar na raskršću.

Govoreći o toj odluci, on je rekao da je „lako bilo prelomiti kad je već sve kako jeste“, ali da emotivno ta odluka nije bila laka budući da je on rođen u Nišu i da bi to bio njegov povratak u to pozorište posle 12 godina.

„Pripreme su već bile obavljene, ali bez obzira na festival koji je lepo zamišljen, sve je to gurnuto pod hipoteku Vučićevog imena. Kad shvatite da učestvujete na festivalu čiji je pokrovitelj neko ko je sinonim svake vrste nekulture u Srbiji, ko je ne samo uništio sve, ne samo kulturu civilizovanog dijaloga, parlamentarnog života, javno kazane reči, nego je i predsednik zemlje koja za kulturu izdvaja 0,73 odsto budžeta – vrlo je jasno šta oni o nama misle, da smo neka nula koja im samo smeta…“, navodi reditelj.

Prošle sedmice pozorišni reditelj Igor Vuk Torbica poslao je otvoreno pismo Spasoju Ž. Milovanoviću i, ogradivši se od pokroviteljstva predsednika Aleksandra Vučića, vratio angažman za predstavu koju je trebalo da režira u Narodnom pozorištu Niš u novembru naredne godine.

Mladenović je rekao da mu je drago što je i Torbica jasno reagovao i dodao da očekuje da će se i druge kolege solidarisati, kako je rekao, „ne sa njima, već sa sopstvenim zdravim razumom da u toj farsi – festival pod pokroviteljstvom Vučića – ne treba učestvovati“.

On je kazao i da veruje da ovakvi činovi individualne pobune vode generalnom štrajku u ovoj „farsi od države“.

„To je jedna okupirana država, u kojoj je suspendovan parlamentarni život, demokratija, uzurpirani su mediji, i svaki od naših činova individualne pobune jako je važan i vodi generalnom štrajku koji bi trebalo da spasi ono što se spasiti može u ovoj zemlji“, dodao je.

Za Mladenovićevu predstavu Labudovo jezero – novo viđenje, koju igra Građanski mađarski teatar iz Temišvara, prema rečima upravnika niškog teatra ona je i dalje na programu.

Mladenović, međutim, kaže da se nada da se ni ta predstava neće naći na festivalu.

„Mi nismo vlasnici naših predstava, pokušaću da se ne učestvuje sa tom predstavom, ali postoji niz birokratskih obaveza pozorišta koja ona ranije preuzimaju, ali nadam se da će i oni i druga pozorišta odustati od učešća“, objasnio je.

Govoreći o daljoj saradnji sa niškim teatrom, reditelj je rekao da je neće biti.

„Ako se dijametralno razlikujemo na temu teatra i morala, ne možemo sarađivati. Verujem da on (upravnik niškog Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović) ima najbolje moguće namere, ali nisam siguran da li je svestan da one vode direktno do pakla iz kojeg nema izlaza“, istakao je.

Kako je naveo, ne postoji institucija predsednika, postoji samo Aleksandar Vučić.

„Ne možete se pravdati time da je to institucija predsednika dražave, nije ovo Holandija pa da je uloga predsednika protokolarna, radi se o čoveku koji je uzurpirao sve poluge vlasti, odlučuje o svim važnim pitanjima… Ako je promoter ili autor ovako nesrećne zemlje, ne možemo to proglašavati institucijom predsednika jer to nije – to ima ime i prezime, ima je Aleksandar Vučić, koji je sinonim svakojake nekulture i zla koji uništavaju Srbiju“.

On je ipak ocenio da se u Srbiji stvari pomeraju na bolje, posle priče poput ove sa uzbunjivačem iz Valjeva.

„Nihova struktura polako puca, količina kriminala, falsifikata, to se ne da sakriti i taj zid puca, i voleo bih da i to što i mi radimo podstakne ljude na činove individualne pobune. Mislim da ta građevina puca“, zaključio je gost Dana uživo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari