Tokom dodele nagrada Zlatni globus nije bilo većih iznenađenja – uglavnom su trijumfovali filmovi i glumci koji su već dobijali priznanja od raznih udruženja kritičara. „Vavilon/Babel“ je, tako, podelio najviša odličja sa rediteljem Martinom Skorsezeom („Dvostruka igra/The Departed“), a u njihovom društvu je veliki konkurent, mjuzikl „Devojke iz snova/Dreamgirls“ (131 minuta), tako da su ova tri filmska ostvarenja postavila sebe u ulogu favorita na dodeli Oskara sledećeg meseca.

Tokom dodele nagrada Zlatni globus nije bilo većih iznenađenja – uglavnom su trijumfovali filmovi i glumci koji su već dobijali priznanja od raznih udruženja kritičara. „Vavilon/Babel“ je, tako, podelio najviša odličja sa rediteljem Martinom Skorsezeom („Dvostruka igra/The Departed“), a u njihovom društvu je veliki konkurent, mjuzikl „Devojke iz snova/Dreamgirls“ (131 minuta), tako da su ova tri filmska ostvarenja postavila sebe u ulogu favorita na dodeli Oskara sledećeg meseca.
Najveći broj Zlatnih globusa otišao je „Devojkama iz snova“ Bila Kondona, sa pričom koja je delimično zasnovana na storiji o soul triju The Supremes (u ovom slučaju Dtimettes) iz 60-ih godina prošlog veka (sada smeštene u 70-te). Film je trijumfovao u kategoriji najbolje komedije/mjuzikla, dok su Edi Marfi i Dženifer Hadson dobili nagrade za sporednu mušku i žensku ulogu. Osim njih dvoje, u filmu se pojavljuju Džejmi Foks i Bijonsi Noules, a film će u domaće bioskope stići 15. februara, posredstvom Taramount filma.

Izjave večeri

Tokom ceremonije dodele Zlatnog globusa bilo je dosta interesantnih izjava, počevši od meksičkog reditelja Alehandra Gonzalesa Inaritua (na fotografiji) kome je trofej dodelio guverner Kalifornije Arnold Švarceneger. „Kunem se da su mi papiri u redu. Guverneru, kunem se, rekao je Inairtu aludirajući na problem prelaska granice između SAD i Meksika. „Hvala svakom Amerikancu koji me dosad nije tužio“, zahvalio se Saša Baron Koen kao dobitnik glumačke nagrade za komediju „Borat“. „Drago mi je što ovo nije preteško jer sam upravo imao operaciju kile“, kazao je Alek Boldvin (najbolji glumac u TV mjuziklu ili komediji za „30 Rock“) odmeravajući težinu Zlatnog globusa.

Dobitnik sporedne glumačke nagrade za „Devojke iz snova“ Edi Marfi rekao je – „Ako imam debeo sloj šminke, mogu da uradim bilo šta“, dok se Klint Istvud, dobitnik nagrade za film na stranom jeziku za – „Pisma sa Ivo Džime“, zahvalio rečima – „Ne znate šta mi znači ovo za samopouzdanje. Osećam se dobro“. „Mislim da sam radila sa svima prisutnima u ovoj sali. Da, jesam“, rekla je Meril Strip, dobitnica nagrade za najbolju glumicu u komediji za film „Đavo nosi Pradu“. „Živim u Irskoj i sve sam vas zaboravio. Ne mogu da se setim vaših imena“, našalio se Džeremi Ajrons, dobitnik sporedne glumačke uloge u TV mini-seriji „Elizabeta I“.

„Vavilon“, meksičkog reditelja Alehandra Gonzalesa Inaritua, sa Bredom Pitom i Kejt Blančit u glavnim ulogama, najbolji je film u kategoriji drame, a priča govori o životima četiri porodice, na tri kontinenta, koji će postati povezani jednim hicem ispaljenim u planinama Maroka. „Izgleda da, bez obzira koliko god jezika imate u filmu, moć kinematografije jeste univerzalna i na kraju emociji ne treba prevod, a to je lepota svega toga“, rekao je Inaritu. Film će premijerno u Srbiji biti prikazan na dolazećem Festu, zahvaljujući distributerskoj kući Tuck.
Martin Skorseze je za „Dvostruku igru“ (Leonardo Dikaprio, Met Dejmon i Džek Nikolson – Tuck, premijerno prikazan na Sinemaniji 2006) dobio Zlatni globus za režiju, što mu je drugo priznanje – pre četiri godine dobio je ovu nagradu za „Bande Njujorka“. Helen Miren dobila je dva Zlatna globusa – za likove kraljice Elizabete I i Elizabete II u dve odvojene produkcije. Jedna nagrada joj je pripala za film „Kraljica“ (premijerno u Srbiji na Festu) Stivena Frirsa, a druga u televizijskoj kategoriji miniserija/film, za „Elizabetu I“. Ona je ove nagrade posvetila britanskoj monarhinji. „Godine 1952, žena pod imenom Elizabeta Vindzor, sa 25 godina ušla je bukvalno u ulogu života i ja iskreno mislim da ova nagrada pripada njoj zato što mislim da ste se vi zaljubili u nju, a ne u mene“, rekla je Helen Miren. Nagradu za najboljeg glumca dobio je, takođe očekivano, Forest Vitaker za „Poslednjeg kralja Škotske/The Last King of Scotland“ (premijerno u Srbiji na Festu), koji je jedva suzdržavao suze od navele emocija. S druge strane, najveći smeh je izazvao Saša Baron Koen, koji je dobio nagradu kao najbolji glumac u komediji za „Borata“ (Tuck, Sinemanija 2006). Najbolja glumica u komediji ili mjuziklu je pedesetsedmogodišnja Meril Strip („Đavo nosi Pradu“ – Tuck, Sinemanija 2006), a to joj je šesti Zlatni globus u karijeri. Klint Istvud dobio je nagradu za najbolji film na stranom jeziku, za svoje nagrađivano ostvarenje „Pisma sa Ivo Džime/Letters From Iwo Jima“ (premijerno u Srbiji na Festu – distributer Tuck), najbolji scenarista je Piter Morgan („Kraljica“), animirani film „Automobili/Cars“, za muziku u filmu nagrađen je Aleksandre Deslapt („The Painted Veil“), a za originalnu pesmu „The Song of th Heart“ („Happy Feet: Ples malog pingvina“ – Tuck). Sesil B. DEMIL nagradu ove godine dobio je Voren Biti. Tuck još, za dolazeći Fest, najavljuje i „Zastave naših očeva/Flags Of Our Fathers“ Klinta Istvuda, paralelni projekat koji se bavi bitkom za Ivo Džimu i ratom na Pacifiku, samo na engleskom jeziku, za razliku od japanskog u filmu „Bitka za Ivo Džimu“).
Dodeljene su i nagrade za televizijska ostvarenja, a pored već pomenute Helen Miren za „Elizabetu I“ (projekat mreže HBO), nagradu je, između ostalih, dobio i Džeremi Ajrons koji je imao sporednu ulogu u ovom projektu koji je proglašen i za najbolju mini-seriju ili TV film. Najbolja dramska serija je „Grey’s Anatomy“, a najbolja komedija „Ugly Betty“, čija je glavna zvezda Amerika Ferera nagrađena kao najbolja glumica u TV komediji, dok je Alek Boldvin najbolji TV komičar („30 Rock“).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari