Moderna kod trojice slikara 1

Živojin Turinski, Duško Vijatov, Milan Solarov, slikari kojima je posvećena izložba u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji, prvi put svojim sugrađanima su se predstavili na izložbi u Narodnom muzeju Zrenjanin 1961. godine.

Nakon te izložbe svaki od umetnika se razvija nezavisno jedan od drugog, gradeći različite slikarske izraze, a povod za sadašnju izložbu je podatak da su trojica umetnika poreklom iz Zrenjanina, objašnjava autorka postavke, kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev.

– Svojim umetničkim, ali i pedagoškim delovanjem ovi umetnici su, svako na svoj način, omogućili uspostavljanje kontinuiteta sa predratnom modernom umetnošću, kao i prodor novih umetničkih tendencija tog vremena, pre svega enformela, u jednoj sredini izvan centra naklonjenoj na prvom mestu „zavičajnom“ vojvođanskom slikarstvu, objašnjava Lambić Fenjčev.

Posebna pažnja posvećena je delu Živojina Turinskog, kao najznačajnijem autoru za srpsku umetnost od trojice umetnika koji su predstavljeni na izložbi. Turinski je, kroz teorijski i pedagoški rad kao profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, uticao na formiranje brojnih generacija umetnika.

– Turinski, potekao iz sredine koja je bila opterećena kulturnim nasleđem ranijih generacija, u kojoj su promene stizale sporo i u ublaženom vidu, postao je jedan od vodećih umetnika i teoretičara umetnosti svog vremena i to upravo u umetničkom pravcu koji je težio negaciji uvreženih slikarskih shvatanja. Neke od prvih enformelitičkih kompozicija Živojina Turinskog nastale su upravo u Umetničkoj koloniji Ečka, objašnjava Lambićeva.

Nakon prvog zajedničkog nastupa u Zrenjaninu, Turinski, Vijatov i Solarov su se, odselivši iz Zrenjanina, nekoliko puta susretali u okupljanjima umetnika u Ečki. Sva trojica zajedno su učestvovala u radu Kolonije Ečka 1964. i 1971. godine. Ovi umetnici, koji su se iz Zrenjanina preselili u Beograd (Turinski), Novi Sad, (Solarov), Pančevo (Vijatov) nastaviće dalje sa razvijanjem principa i ideja moderne umetnosti u svojoj umetničkoj praksi, kroz kritička i teorijska razmatranja i pedagoške metode. Izložba pod nazivom „Živojin Turinski, Duško Vijatov, Milan Solarov – Uticaji aktuelnih dešavanja u srpskoj umetnosti sredinom 20. veka na razvoj umetničkog života u Zrenjaninu i okolini iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin“ traje do 14. decembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari