Most kao simbol arhetipskih veza 1Foto :T.Rogović

U škotskom gradu Dandiju sinoć je u galeriji Generator Projects, umetnica iz Kraljeva Tamara Rogović, zajedno sa svojom koleginicom, norvežankom poljskog porekla Tošjom Bargijelovskom Džonsen izvela performans „Bridge“(Most).

Tamara je od pre tri godine, student postdiplomskih master studija savremene likovne umetnosti na Univerzitetu u Edinburgu upisavši savremenu likovnu umetnost sa tek navršenih osamnasest godina.

Most, mostovi kao predmet istraživanja u likovnom i drugom umetničkom stvaralaštvu Tamare Rogović prisutni su još od njenih najranijih dana a ona od svoje šeste godine, pripada grupi izrazito nadarene dece.

Bila je najmlađa studentkinja slikarstva u Srbiji u svojoj četrnaestoj godini, a sasvojih 17 godina, primljena je na studije u Parizu.

Posle niza slika urađenih različitim tehnikama na kojima dominara tema mosta kao funkcionalne ljudske tvorevine koja spaja, obale, ljude, narode, Tamara se odlučila da sa koleginicom Tošjom kroz performans, u čijem je središtu njihova saradnja u interpretaciji pesme „Đurđevdan“ ukaže na bliskost, povezanost različitih naroda.

Za to im je poslužio muzički album „Kayah i Bregović“ nastao još 2.000 godine kao plod saradnje Gorana Bregovića i popularne poljske pevačice Kaje.

U performasu koji je sinoć u Dandiju izveden tek treći put, (predhodna dva izvođenja bila su u Edinbrurgu) njih dve su nastavile da razvijaju konteskt performansa da je svaka kolaboracija i neka vrsta most između aktera.

Govoreći i pevajući, naizmenično na srpskom, poljskom, engleskom stihove romske narodne pesme Đurđevdan Tamara i Tošja su ukazale da živimo u vermenu kada naučni i tehnološki progres snažno utiču na našu percepciju stvarnosti ali da nasleđeni okviri zajedničkog, sveopšteg, iskustva različitih naroda odoleva tim promena čiji smo svakodnevni svedoci i akteri.

Recimo na kraju da nam je Tamara Rogović prilikom svog nedavog boravka u Kraljevu, iz koga je krenula direktno za Dandi na sinoćnji performans, kao još jednu potvrdu svog bavljenja saradnjom kroz simboliku mostova, ispričala da je počela da se bavi proučavanjem boravka i školovanja srpske dece koju je, od kraja 1915 do proleća 1916 godine sakupljala srpska Vlada u izbeglištvu na Krfu i slala na školovanje u Veliku Britaniju.

Neka od te dece su se ,onda  školovala u Edinbrugu i Dandiju čime su ti nekadašnji „heriotsi“ ,pre 104 godine, kao i Tamara danas dodali „svoju ciglu u večiti duhovni most“ i bliskost između Škota i Srba.

 

Fotografije:T.Rogović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari