Muralima do duha metropole 1

Svojim nastojanjima da se organizovanjem raznovrsnih manifestacija vrhunskih vrednosti približi stremljenjima poznatih metropola, Požarevac je nastavio Festivalom ulične umetnosti, posle koga su za majstorima murala gradu ostala dela neprocenjive vrednosti, koja ovde stvaraju sasvim drugačiju, znatno savremeniju i kvalitetniju ambijentalnu celinu.

Inspiracija za umetnike je bilo napretek a, pored zadatih tema kao što je oslikavanje doskora sumornog zida jedine kaznionice za žene u Srbiji, najviše pažnje su im zaokupljali konji i svetski poznata slikarka rodom iz grada domaćina – Milena Pavlović Barili. Festival ulične umetnosti je organizovao grad Požarevac u saradnji sa „Street smart“ kolektivom iz Beograda.

– Festival ulične umetnosti je prošao i bolje od očekivanog. Odazvao se veliki broj umetnika, kako lokalnih, tako i iz Srbije i sveta (Urugvaj, Peru, USA, Španija, Holandija, Nemačka, Hrvatska). I pored tropskih vrućina koje su trajale tokom Festivala, umetnici su bili vrlo inspirisani i istrajni u nameri da u Požarevcu ostave svoj trag. Učesnici festivala su bili oduševljeni gostoprimstvom i srdačnošću ljudi, i to je divna slika koju smo kao grad ostavili. Uradili su mnogo više od predviđenog, izjavila je pomoćnica gradonačelnika za urbanizam i inicijatorka ovog Festivala Svetlana Milutinović. Ženski zatvor i Tabačka čaršija dobili su izvanredne murale, a oslikan je i zid garaže Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ kod Skejt parka.

– Uspeli smo da izvedemo umetnost u grad, što je i jeste svrha ulične umetnosti. Ovo je bio prvi festival u Požarevcu, nadam se ne i poslednji. Nastojaćemo da na ovaj način uredimo još mnogo neuglednih površina u gradu, izrazila je svoju nadu Milutinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari