Pozorište na Terazijama juče je svečano obeležilo svoj 65. rođendan i tom prilikom, po tradiciji, dodelilo nagrade svojim zaposlenima. Upravnik pozorišta Aleksandar Đaja istakao je da su minulu godinu obeležila brojna uspešna izvođenja, premijere kao i projekat „11 zemalja“.


– Ovu, 2014. u Pozorištu na Terazijama obeležilo je nekoliko značajnih događaja: premijera mjuzikla „Viktor Viktorija“, u režiji Mihaila Vukobratovića – jedan od najznačajnijih naslova u istoriji mjuzikla prvi put je prikazan na sceni Pozorišta na Terazijama. Realizovali smo u novembru treće izdanje projekta „11 zemalja“, koji zajedno sa magazinom Orchestra organizujemo sa ciljem edukacije izvođača u mjuziklu. Ove godine podršku su nam ponovo pružili Ministarstvo kulture i Ambasada SAD. Gost pedagog je bio Bil Hejstings, a dva umetnika, jedan iz Pozorišta na Terazijama (balerina Mirela Božić Jovanović) i jedan vaninstitucionalni umetnik (glumica Anka Gaćeša) dobitnici su stipendija za program JAZZ MUSICAL THEATRE/DANCE u 2015. u američkoj školi The Jacobs Pillow. Mjuziklom „Cigani lete u nebo“, proslavili smo deceniju od premijernog izvođenja. Ovaj mjuzikl je i dalje jedna od najposećenijih produkcija našeg pozorišta. Na Svetski dan pozorišta proglasili smo stohiljaditog gledaoca mjuzikla „Čikago“ koji se sa velikim uspehom igra već devet sezona. U aprilu smo proslavili pedeseto izvođenje mjuzikla „Zona Zamfirova“. U drugom delu sezone očekuje nas početak rada na predstavi „Mamma mia“, koprodukciji Pozorišta na Terazijama i slovenačke kompanije Prospot d.o.o. Jedan od najpoznatijih brodvejskih mjuzikala režira Jug Radivojević, dok koreografiju postavlja Mojca Horvat. Na otvorenoj audiciji izabrane su glumice Milena Živanović i Iva Stefanović koje će u ravnopravnoj alternaciji igrati ulogu Sofi. Premijera je planirana za kraj marta 2015.- najavio je Đaja.

Godišnje nagrade Pozorišta na Terazijama dodeljene su glumicama Mini Lazarević i Jeleni Jovičić za ulogu Viktora/Viktorije, odnosno, Norme u mjuziklu Viktor Viktorija.

„Uloga Viktorije u predstavi „Viktor Viktorija“ ispisuje sličan krug prerušavanja i zamene identiteta kao uloga Porcije u Šekspirovom „Mletačkom trgovcu“. Obe zahtevaju izuzetno vladanje scenom i raspolaganje respektabilnim glumačkim mogućnostima. Ulogom Viktorije, jednom od najznačajnijih ženskih uloga u istoriji mjuzikla, u predstavi „Viktor Viktorija“ Mina Lazarević je dokazala da poseduje širok dijapazon glumačkih rešenja, sposobnosti i nadahnuća… Sa ulogom Norme u mjuziklu „Viktor Viktorija“ Jelena Jovičić potvrđuje da se od svake uloge u pozorištu, bez obzira na obim i način na koji je raspisana, može napraviti pravo glumačko remek-delo, na zadovoljstvo svojih partnera, ali i na radost publike. Ona ovu upečatljivu ulogu brani biranim glumačkim sredstvima, dosledno održavajući umetničku ravnotežu između komičnog i dramskog, i zbog toga je Pozorište nagrađuje“, navodi se u obrazloženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari