Nagrade otišle u Tursku, Hrvatsku, Bugarsku, Severnu Makedoniju i Srbiju 1

Na 23. Balkanskoj Smotri Mladih Strip Autora održanoj 25-27. juna 2021. godine u konkurenciji od 2817 učesnika iz rekordnih 80 zemalja sa prostora Evrope, Azije, Afrike, Australije, Severne i Južne Amerike, internacionalni žiri u sastavu: predsednik žirija Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator), Lasko Džurovski (strip crtač i ilustrator) i Marko Stojanović (strip scenarista i teoretičar) dodelio je sledeće nagrade.

Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana u kategoriji strip crtača dobio je Stefan Nikolovski iz Severne Makedonije. Diplome za istu kategoriju je dobili su Emre Somnez iz Turske i Marko Serafimović iz Leskovca.

Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za ilustraciju dobio je Darko Stojanović iz Leskovca. Diplomu za istu kategoriju dobili su Nastasa Kourti iz Grčke i Aleksa Drageljević iz Novog Sada.

Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za scenario dobio je Jan Škrinjar iz Hrvatske. Diplomu za istu kategoriju dobile su Maja Stojanović iz Čačka i Bojan Zavišan iz Vršca.

Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za strip teoriju dobio je Zdravko Genov iz Hrvatske. Diplomu za istu kategoriju dobio je Nikola Tasković iz Kragujevca.

Diplomu za najboljeg debitanta dobili su, paralelno, Nikola Lakić iz Beograda i Vanja Vidojević iz Brusa.

Plaketu “Nikola Mitrović Kokan”za doprinos srpskom stripu dodelio je organizator (Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“, ispred Leskovačkog Kulturnog Centra), nezavisno od žirija, i nju su ravnopravno dobili Raduč Miša Mijatović iz Novog Sada i Branisav Miltojević iz Niša.

U sklopu manifestacije dodeljuje se i memorijalna nagrada “Miodrag Veličković Mivel” za satirični strip.

Žiri u sastavu: predsednik žirija Ninoslav Miljković (strip crtač i karikaturista), Predrag Stanković (strip teoretičar i književnik) i Jurica Dikić (strip crtač i karikaturista), dodelio je nagradu Nikoli Listešu iz Hrvatske.

Priznanje Prijatelj stripa koje se dodeljuje osobi van sveta stripa koja je doprinela devetoj umetnosti u značajnoj meri dodelio je tročlani međunarodni žiri u sastavu: predsednik žirija Milorad Vicanović Maza (strip scrtač i ilustrator), Dalibor Talajić (strip crtač i ilustrator) i Marian Miresku (strip scenarista i teoretičar) i to Danilu Kociću iz Leskovca i Vladimiru Šagadinu iz Hrvatske.

Takođe u sklopu manifestacije elektronski časopis za decu “Ako mene pitaš…” dodelio je nagradu za najboljeg mladog strip autora „Mlada velika nada“ Dimitriju Pavloviću i Nataliji Janković  iz Leskovca.

Studentsko informativno izdavački centar iz Niša dodelio je nagradu za najbolji kratki strip Bojanu Zavišanu iz Vršca, a izdavačka kuća “Darkwood” iz Beograda nagradu za izuzetno dostignuće u devetoj umetnosti Katji Klimovoj iz Rusije i Seifu Edine Nechi iz Tunisa.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.