Najavljen program 8. festivala Novi Tvrđava teatar u Čortanovcima 1foto promo

Na otvaranju premijera festivalske produkcije “Život se sa mnom mnogo poigrao”, po istoimenom delu Davida Grosmana, u režiji Dina Mustafića

Osmo izdanje festivala Novi Tvrđava Teatar odvijaće se od 3. do 9. septembra na otvorenoj sceni ispred Vile Stanković u Čortanovcima, a biće otvoreno premijerom festivalske produkcije “Život se sa mnom mnogo poigrao”, po istoimenom delu Davida Grosmana, u dramatizaciji Darka Lukića, i režiji Dina Mustafića.

Novi Grosmanov roman (kod nas objavljen u izdanju Arhipelaga), koji su kritičari ocenili kao veliki trenutak savremene svetske književnosti, zanimljiv je i zbog toga što je možda prvi put jedna osoba iz naših krajeva i našeg istorijskog i kulturnog iskustva, glavni junak tako velikog dela. Grosman u njemu fokusira sudbinu Eve Panić-Nahir, a veliki deo romana odigrava se u Beogradu, okolini Varvarina, na Golom otoku i u drugim mestima bivše Jugoslavije, potom i u Izraelu, gde će decenijama živeti u kibucu…

U takmičarskom programu, publika 8. festivala imaće priliku da vidi koprodukciju Gledališča Koper i Pozorišta Prijedor, “Jugoslavija, moja dežela”, po romanu Gorana Vojnovića, u dramatizaciji Ivana Velisavljevića, a režiju potpisuje Marko Misirača.

Tu su i “Berači snova”, nova drama Vladimira Đurđevića, u režiji Božidara Đurovića, kojom će se predstaviti Zvezdara teatar, a iz rumunskog grada Georgeni stiže predstava Nesrećni (Boldogtalanok), u produkciji Pozorišta Figura Studio.

Na sceni ispred Vile Stanković gledaćemo koprodukciju Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Osiječkog ljeta kulture, “Pakao”, baziranu na delu Dantea Aligijerija ( dramatizacija Nine Skorup), reditelja Ivana Lea Lemoa. Organizatori festivala najavili su i projekat, dokumentarnu dramu “Ostajem ostati” (Maradok maradni), u samostalnoj istraživačkoj produkciji grupe glumaca na jezicima koji se govore u Vojvodini (Emina S. Elor, Judit Laslo, Bence Salai i Robert Ožvar), u režiji Gabriele Crnković.

Na dan zatvaranja, u čast nagrađenih, studenti master studija Fakulteta savremenih umetnosti izvešće predstavu “Narko baza na selu”, po tekstu i u režiji Vide Ognjenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari