Ovog maja, beogradska i srpska publika, četrnaesti put imaće priliku da okusi ono najbolje iz domena drugačije muzike, a sve u formi Ring Ring festivala, koji će se odvijati od 13. do 19. maja, na većtradicionalno domaćem terenu Kulturnog centra Rex, uz jedno gostovanje u Kolarčevoj zadužbini.

„Ring Ring festival ne želi da se na njemu osećate prijatno jer znate šta ćete čuti. Mi želimo da se osećate prijatno jer nikada niste sigurni kada će vas sledeće muzičko otkriće zaskočiti iza ugla i potpuno vam promeniti način na koji razmišljate o muzici, ali i o svetu“, najavljuju organizatori.

Kao i uvek, to i ove godine znači da će se u Beogradu čuti mnogo muzike koju niko i nikada ranije nije čuo niti će je čuti, muzike improvizovane na licu mesta, skopčane sa umetničkim rizicima i eksperimentalnim ambicijama. Muzičari, kao i obično dolaze sa svih strana sveta. Ove godine, grad Čikago unovčava kredit koje je prošle godine isposlovao duo Vandermark/Daisy, šaljući violonelom pojačani džez-kombo Fast Citizen, grupu Loose Assembly, koju zovu jednim od najuzvišenijih čikaških džez dostignuća, ali i ekipu koju čine Majkl Cerang – perkusionista, improvizator i kompozitor asirskog porekla i saksofonista Dejv Rempiz za koga kažu da je najzaposleniji saksofonista u Čikagu. Na prošlogodišnji eksplozivni nastup grupe Sparks, ove godine potsetiće njihov trubačPiter Ivans, zajedno sa beogradskim elektroničarem, imenom Lukomtoyboy.

Iz Evrope dolaze Huntsville, norveški improvizatori čiji instrumenti su sakupljeni sa svih meridijana iz iz raznih tradicija, Hubbub, francuska supergrupa koju predvodi prošlogodišnja zvezda Žam Lik Žine, ali i eksplozivni portugalski improvizatori Power Trio. Još neki evropski muzičari vraćaju se Ring Ring festivalu, ovoga puta dvojica slikara koji su karijeru napravili u muzici: Kit Rou će ponovo prikazati svoj ezoterični pristup gitari, sam i u društvu zrenjaniskih majstora improvizacije Blank Disc, a nemački kolos saksofona, Peter Brocman ponovo dovodi eksplozivnog bunjara Mišela Vetmilera, ali i basistu Marina Pliakasa, da pod imenom Full Blast objasne nevernim Tomama o čemu se u tom fri džezu zapravo radi. Konačno, sardinijski vokalni kvartet Tenores di Bitti većtrideset godina izvodi polifono pevanje staro nekoliko vekova a ove godine ćemo imati priliku da ga čujemo u dvorani Kolarčevog narodnog univerziteta.

Pored još muzičara iz Evrope i Amerike (Ess Trio, Kevin Blechdom) festival će ugostiti i dve australijske grupe. Abe Sada je bend sastavljen delom od srpskih imigranata u Australiji, a jedno od najvećih imena koje ćemo ove godine imati prilike da vidimo je svakako sidnejski trio The Necks.

Festival Ring Ring večeras u Rexu otvaraju britanski gitarista Kit Roui i švedski improvizatorski ESS trio (Ericson-Strid-Stackenas).

Radionica

Muzička škola „Stanković“ u Beogradu, organizuje dve ekskluzivne majstorske radionice i susret sa zvezdama ovogodišnjeg Ring Ring festivala – maestrom fri džez klarineta i saksofona, Peterom Brocmanom, u nedelju 17. maja od 11 sati, a zatim i harfistom te elektronskim umetnikom iz portugalskog Power Trio ansambla, Eduardom Raonom, u utorak 19. maja u istom terminu od 11 sati. Ova dva gosta škole „Stankovićć, nakon svojih regularnih nastupa na festivalu, veče pre (16. i 17. maja u Rexu), na radionicama će iz različitih generacijskih, autorskih i instrumentalnih perspektiva prikazivati i tumačiti svoju umetnost. Obe radionice odvijaće se u Svečanoj sali MŠ „Stankovi“ u Kneza Miloša 1a, a ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari