Izgradnja nove zgrade Narodnog pozorišta u Subotici najveća je investicija u zemlji u oblasti kulture, rekao je Tamaš Korhec, potpredsednik Izvršnog veća skupštine APV i pokrajinski sekretar za upravu, propise i manjine prilikom jučerašnjeg obilaska nekoliko značajnih institucija kulture u subotičkoj opštini, u kojima se realizuju projekti koje finansijski pomaže pokrajina.

Izgradnja nove zgrade Narodnog pozorišta u Subotici najveća je investicija u zemlji u oblasti kulture, rekao je Tamaš Korhec, potpredsednik Izvršnog veća skupštine APV i pokrajinski sekretar za upravu, propise i manjine prilikom jučerašnjeg obilaska nekoliko značajnih institucija kulture u subotičkoj opštini, u kojima se realizuju projekti koje finansijski pomaže pokrajina. On je rekao da će pokrajina do kraja pratiti ovu investiciju i obezbediti svoj deo u visini od 10 miliona evra, te da će za četiri godine Subotica imati najmodernije pozorište u ovom delu Evrope.
Nakon obilaska pozorišta „Kostolanji Deže“ i Cinema art bioskopa, Tamaš Korhec, zajedno sa Jožom Laslom, predsednikom Mađarskog nacionalnog saveta, posetio je i Radio Suboticu. Ističući da je predstojeća privatizacija ove ustanove jedan od razloga posete, Tamaš Korhec rekao je da je „naš opšti interes da se vrednosti ove radio stanice očuvaju makar i eventualno promenama zakonskog okvira koji reguliše privatizaciju lokalnih medija“.
Predsednik mađarskog Nacionalnog saveta Joža Laslo napomenuo je da će donošenje zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina iz temelja preokrenuti situaciju u pogledu nadležnosti i odgovornosti manjinskih nacionalnih saveta koji će dobiti neke nadležnosti koje će biti vrlo blizu nadležnostima sadašnjih organa vlasti. „Na taj način će ova zemlja ići još jedan korak dalje u ostvarivanju stvarne manjinske samouprave u oblasi kulture, obrazovanja, medija i službene upotrebe jezika“, istakao je Laslo Joža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari