Mjuzikl „Devojke iz snova“ (Dreamgirls) osvojio je najviše, osam nominacija za Oskara, ali ne i za najbolji film, za koji su kandidovani „Vavilon“, „Dvostruka igra“, „Pisma sa Ivo Džime“, „Mala mis Sanšajn“ i „Kraljica“. Jednu nominaciju manje od filma „Devojke iz snova“, dobitnika Zlatnog globusa za najbolju komediju/mjuzikl, ima „Vavilon“ Alehandra Gonzalesa Inaritua, nagrađen i Zlatnim globusom kao najbolja drama.

Mjuzikl „Devojke iz snova“ (Dreamgirls) osvojio je najviše, osam nominacija za Oskara, ali ne i za najbolji film, za koji su kandidovani „Vavilon“, „Dvostruka igra“, „Pisma sa Ivo Džime“, „Mala mis Sanšajn“ i „Kraljica“. Jednu nominaciju manje od filma „Devojke iz snova“, dobitnika Zlatnog globusa za najbolju komediju/mjuzikl, ima „Vavilon“ Alehandra Gonzalesa Inaritua, nagrađen i Zlatnim globusom kao najbolja drama. Inaritu je nominovan za Oskara za režiju, kao i Klint Istvud za „Pisma sa Ivo Džime“, Stiven Frirs za „Kraljicu“, Pol Gringras za „United 93“ i Martin Skorseze koji, posle nedavnog Zlatnog globusa za režiju, ima šansu da prekine seriju dosadašnjih pet neuspešnih nominacija za nagradu Američke filmske akademije. Ako ponovo izgubi Oskara, ući će u istoriju.

Potencijalni dobitnici na Festu

Predstojeći Fest, 35. po redu, prikazaće četiri filma, nominovana za Oskara u kategoriji najbolji film – „Vavilon“ Alehandra Gonzalesa Inaritua, „Pisma sa Ivo Džime“ Klinta Istvuda, „Mala mis Sanšajn“ Džonatana Dejtona i Valerije Feris i „Kraljica“ Stivena Frirsa. Sem toga, u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja takmičiće se nemačko ostvarenje „Život drugih“ Florijana Henkela, koje će na festu biti prikazano u okviru segmenta Nemačko putovanje. Za Oskara su u ostalim kategorijama nominovani i „Poslednji kralj Škotske“ Kevina Mekdonaldsa, „Vrati se“ Pedra Almodovara, „Marija Antoaneta“ Sofije Kopole, „Apokalipto“ Mela Gibsona i „Zastave naših očeva“ Klinta Istvuda, koji će takođe biti prikazani na Festu.

Prema navodima holivudskih analitičara, nominacije za najbolji film pokazuju da nema konsenzusa o favoritu, posebno što je jedan od pobednika Zlatnog globusa – „Devojke iz snova“, van trke. Kao što je i očekivano, britanska glumica Helen Miren među nominovanima je za najbolju glavnu glumicu, za ulogu u „Kraljici“, kao i dvostruka oskarovka Meril Strip, kojoj je nominacija za ulogu u filmu „Đavo nosi Pradu“ 14. u karijeri. Za najbolju žensku ulogu nominovane su i Penelope Kruz za „Vrati se“ Pedra Almodovara, Džudi Denč za „Belešku o skandalu“ i Kejt Vinslet za ulogu u filmu „Little Children“. Za najboljeg glumca očekivano je nominovan Forest Vtaker, za ulogu bivšeg diktatora Ugande Idija Amina u filmu „Poslednji kralj Škotske“. U konkurenciji su i Leonardo Dikaprio, za ulogu u filmu „Krvavi dijamant“ (večeras, u distribuciji Tuck, premijerno u Beogradu, 20.30 sati u Sava centru), Rajan Gosling za film „Half Nelson“, Piter O’Tul za „Venus“ i Vil Smit za ulogu u filmu „The Pursuit of Happyness“. Britanski glumački veteran O’Tul, inače, već sedam puta je nominovan za Oskara, ali ga nikad nije dobio.
Među očekivanim nominacijama su i one koje su dobili Edi Marfi i bivša zvezda „Američkog idola“ Dženifer Hadson, za sporedne uloge u filmu „Devojke iz snova“, za koje su dobili i Zlatne globuse. Osim Hadsonove, za najbolju sporednu glumicu nominovane su Adriana Baraza i Rinko Kikucki, obe za uloge u „Vavilonu“ i Kejt Blančit za „Belešku o skandalu“, dok su među nominovanima za epizodnu mušku ulogu, osim Marfija, i Alan Arkin za „Mala mis Sanšajn“ i Mark Valberg za „Dvostruku igru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari