Nova stalna postavka Narodnog muzeja u Valjevu, „Treća dimenzija prošlosti: Pogled iz budućnosti“, biće otvorena u predvečerje Noći muzeja, 19. maja u 18. sati. Pored mnoštva zanimljivih i kvalitetnih programa, prolaznog karktera, osmišljenih za jedno veče, u prvoj nacionalnoj Noći muzeja, koja se 19.

Nova stalna postavka Narodnog muzeja u Valjevu, „Treća dimenzija prošlosti: Pogled iz budućnosti“, biće otvorena u predvečerje Noći muzeja, 19. maja u 18. sati. Pored mnoštva zanimljivih i kvalitetnih programa, prolaznog karktera, osmišljenih za jedno veče, u prvoj nacionalnoj Noći muzeja, koja se 19. maja organizuje u više gradova Srbije, za posetice se po prvi put otvara i jedna trajna kulturna vrednost – nova stalna postavka Narodnog muzeja Valjevo. Postavku, pod nazivom „Valjevo – treća dimenzija prošlosti, pogled iz budućnosti“, svečano će otvoriti akademik, prof. dr Aleksandar Loma.
Nova stalna izložba valjevskog muzeja biće prva kompleksna postavka u Srbiji osmišljena i realizovana po savremenim muzeografskim načelima. Zamenjujući staru devizu „njegova visost predmet“, novim pravilima „njegova visost posetilac“ i „izlagati ideje a ne predmete“, valjevski muzealci su za svoje sugrađane i goste grada pripremili nesvakidašnji vremeplov, kombinujući klasične načine muzejske prezentacije sa savremenim tehnikama ambijentalne i događajne rekonstrukcije, uz upotrebu multimedijalnih sredstava. Budući posetici će prolaziti kroz svojevrsne vremenske kapije, doživeti ambijent prvih pećinskih staništa, videti trodimenzionalni prredstavu neolitske grnčarske radionice, proći kaldrmom staru čaršiju osluškujući njenu vrevu, zvuke kovačke radionice, ali i violinu prvog gradskog apotekara. Moći će da dočekaju prvi voz, da uđu u šator sa slike Nadežde Petrović – Valjevska bolnica, da vide ratni kabinet vojvode Živojina Mišića, i da predahnu pored salona koji je valjevska trgovačka porodica otkupila od bečkog konzula… Sa otvaranjem ove, za srpske prilike, posve neobične izložbe završava se višegodišnji proces rekonstrukcije objekta i revitalizacije institucije Narodnog muzeja Valjevo. Svi poslovi petogodišnje revitalizacije Narodnog muzeja Valjevo koštali su nešto više od 500.000 evra, koje su solidarno obezbedili Ministarstvo kulture i SO Valjevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari