Narodno pozorište: Glumci slavili pobedu i jubilej kuće 1Foto: fonet/Zoran Mrđa

Nije dovoljno samo voleti pozorište, njemu treba beskrajno služiti – poručila je večeras Ivana Vujić, taze v.d. upravnica sa Velike scene Narodnog pozorišta na koju je simbolično izašla zajedno sa kolegama i koleginicima.

Ona je pozdravila publiku, ekselencije, članove vlade, ministra kulture – rekavši da je za nju velika čast što je tu .

Neobična mi je čast da stojim na ovom mestu na 150. rođendan naše najveće i najdugotrajnije kulturne i prosvetiteljske institucije i zahvalna sam na zadatku da sarađujem sa više od hiljadu vrednih saradnika i da svake večeri radimo za oko hiljadu gledalaca – kazala je Vujić čije su reči da pozorištu valja beskrajno služiti pozdravljene jakim i toplim aplauzom.

Glumci Milenko Popov i glumica LJijana Blagojević podsetili su gledalište na istoriju i blistave trenutke nacionalnog teatra, osvrnuli se na njihove velikane, a potom su pročitana imena i svih onih koji su osvojili prestižne nagrade, priznanja i pohvale.

Nagrada „Raša Plaović“ uručena je glumici Neli Mihailović za ulogu Danice Čvorović u predstavi Balkanski špijun u režiji Tanje Mandić Rigonat koja je istakla i dočarala zašto je njoj Narodno pozorište kuća.

– Narodno pozorište je 25 godina moja matična kuća, matica, jezgro, centar, dom, zemlja majka. Kad neko dirne u to, kad pokuša da ga uruši onda se podigne glas. I čuli su nas i hvala onima koji su nas čuli. Taj glas smo podigli jer smo dužni svim ovim velikanima koji su kročili na ovu scenu. Jedan od njih je svakako veliki Raša Plaović – istakla je Nela Mihailović.

Ona se zahvalila žiriju koji joj je doneo ovaj trenutak sreće, rediteljki Tanji Mandić Rigonat koja je u nju verovala, kolegama koji su s njom delili scenu a pre svega „njenom Iliji Čvoroviću“.

– Hvala publici što je sa nama i što nam prašta greške i slavi sa nama pobede – poručila je Mihailović. Posle njenih reči ispaljena je neka vrsta vatrometa sa konfetama i srebrnim trakama.

Iz čitave atmosfere dalo se zaključiti da je proslava Narodnog pozorišta prošla u znaku senke jednomesečne borbe umetnika za dostojanstvo profesije koja je završena smenom Dejana Savića i dovođenjem Ivae Vujić na njegovo mesto.

Istodobno to je bilo i dvostruko slavlje. Glumci su slavili svoju pobedu i jubilej Kuće.

Mnogo političara večars nije viđeno. Publika je razgrabila besplatne karte. U ložama su viđeni ministar kulture Vladan Vukosavljević, tu je bio i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, nekadašnji ministar kulture Braca Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari