Neugasla vatra humora 1

„Čivijaška vrteška“, jedinstvena emisija humora i satire koja na Radio Šapcu traje već više od 20 godina, emitovana je danas po hiljaditi put. Za više od dve decenije, njeno emitovanje izostalo je samo tokom NATO bombardovanja i poplava 2014. godine.

Sve je počelo susretom šabačkih humorista: Borisa Živojinovića, Rada Đergovića i glumca Borivoja Božanića. Prepoznatljivu notu emisije daje Rade Đergović, poznat na širim prostorima, od kultnih emisija „Minimaks“, „Tup-tup“, nedeljnim večerima humora na Radio Beogradu i drugim tadašnjim centrima, kao i ekspresnim aforizmima u emisiji Nedeljno popodne. Đergović je objavio više od deset knjiga aforizama, priča i satira, i zastupljen je u svetskim antologijama aforizama. Dobitnik je i prestižne nagrade „Radoje Domanović“.

– Nažalost, ugašene su emisije humora i satire na Radio Beogradu, ali mi se ovde u Čivijaškoj republici uporno držimo dve decenije, i nadam se da ćemo trajati još dugo. Silom ovdašnjih prilika ovo je idealno vreme za nas humoriste i satiričare, ali za narod – preteško. Ipak, na ovaj način mu ublažavamo životne muke. Probao sam sve droge i politika je najjača, priznaje Đergović.
U stalnoj ekipi su i Raduško Janković, Đorđe Damnjavić i Svetlana LJubić, koja kao organizatorka i urednica RTV Šabac, učestvuje u skečevima i kazivanju aforizama. Po njenim rečima, ovih hiljadu emisija, hiljadu sati, ogroman je prostor koji sami tekstovi zauzimaju u njenom stanu i kancelariji, a naravno to je i ogroman produkcijski poduhvat.

Glumac Borivoje Božanić, pored toga što decenijama najavljuje „Čivijadu“ kao dobošar, zadužen je za dobro raspoloženje u ekipi. On, kao i uvek, ima nekoliko viceva iz rukava. Božanić je, prema sopstvenim rečima, onaj koji je jedini verovao da će „Vrteška“ posle stote doživeti i hiljaditu emisiju, a obećava i nove. Ono što ohrabruje iskusnu ekipu je „pojačanje“ koje čine dva mlada glumca; Dušan Simić, koji je nedavno diplomirao u klasi LJiljane Blagojević, kao i Marko Ribić. NJih dvojica uveliko su prisutni na pozorišnoj sceni vodeći Omladinsko pozorište Vožd. Novi krug počinje!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari