Niko ne bi trebalo da bude meta 1

Međunarodni PEN je duboko šokiran i zgrožen saznanjem da je bivši predsednik Američkog PEN centra i poznati pisac Salman Ruždi napadnut neposredno pre nego što je održao predavanje u Institutu Čautauka u Njujorku. Kategorično osuđujemo napad i želimo mu brz i potpun oporavak.

Prema poslednjim izveštajima, Ruždi je zadobio očiglednu ubodnu ranu u vrat dok su ga predstavljali na sceni u Institutu Čautaukua.

Veruje se da je napadač upao na scenu i više puta ga napao.

Njegovo stanje još nije u potpunosti poznato.

„Međunarodni PEN energično osuđuje brutalni napad na Salmana Ruždija. Salman je cenjeni i proslavljeni pisac i voljeni član PEN zajednice, koji se godinama suočava sa pretnjama zbog svog rada. Niko ne bi trebalo da bude meta, a kamoli napadnut, zbog mirnog izražavanja svojih stavova. Našem dragom prijatelju želimo brz oporavak. Naše misli su sa njim i njegovom porodicom“, kaže u svojoj izjavi Burhan Sonmez, predsednik Međunarodnog PEN-a.

Ruždi je žrtva nečuvenog napada na slobodu govora zbog objavljivanja njegove knjige „Satanski stihovi“ (1988), kada je pokojni iranski vođa ajatolah Ruholah Homeini izdao fetvu pozivajući na Ruždijevu smrt, prisiljavajući ga da se skriva dugi niz godina.

Međunarodni PEN se nada Salmanovom punom i brzom oporavku i poziva na brzu i detaljnu istragu napada.

Prevod sa engleskog: Aleksandar Marković

Saopštenje Međunarodnog PEN povodom pokušaja ubistva Salmana Rušdija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari