Nišvil onlajn počinje večeras na Tvrđavi 1Arhiva Foto: Zorica Miladinović

Manji deo programa 26. internacionalnog džez festivala Nišvil (Nišville) počinje večeras i trajaće do 16. avgusta u Tvrđavi u Nišu, ali u onlajn formatu i bez prisustva publike.

Dvadesetak koncerata pratećeg i glavnog festivalskog programa i nekoliko pozorišnih predstava (Nišville Jazz Teatar) održaće se na Letnjoj pozornici u Tvrđavi u Nišu, a moći će uživo da se prate putem linka http://nisville.com/live-stream/.

Kao najveće zvezde onlajn izdanja Nišvila najavljeni su Igor Butman Quintet, na čijem čelu je Igor Butman, svetski poznati saksofonista koji važi za jednog od najpoznatijih i najcenjenijih džez muzičara u Rusiji, i Oleg Kireyev & Vasil Hadžimanov Quartet, koji predvode najveći etno džez pijanista Srbije i najveći etno džez saksofonista Rusije, a na repertoaru su džez kompozicije u neponovljivim aranžmanima, prožete ruskim i srpskim tradicionalnim melosom.

„Nažalost, zbog epidemiološke situacije ovi programi biće izvedeni bez prisustva publike, a moći će da se prate preko kompjutera, tableta i smart telefona u „live“ prenosu Nišville televizije. Očekujemo da će se u narednom periodu popraviti epidemiološka situacija i da će Vlada Srbije da dozvoli prisustvo publike uz poštovanje mera socijalne distance, kako bismo preostali, najveći deo programa, održali od 17. do 20. septembra 2020. godine“, rekao je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

On je najavio da će danas u 13 časova Nišvil onlajn festival svečano biti otvoren ispred Džez muzeja u Tvrđavi „specijalnim muzičko-scenskim spektaklom, koji će biti omaž svim otkazanim festivalima“.

Blagojević je kazao da će proslavljenom džez pijanisti Milošu Krstiću nagrada za životno delo, koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje najistaknutijim srpskim muzičarima, biti uručena u drugom delu Nišvila u septembru.

„Zaista se nadam da ćemo u septembru održati drugi deo festivala i da nećemo morati da ga odlažemo za 2021. Posle 25 godina prvi put imamo problem sa održavanjem Nišvila, jer je samo prvi festival odložen u decembru 1994. godine za januar 1995, zbog restrikcije struje“, rekao je on.

Nišvil onlajn će večeras u 20 časova otvoriti predstava „Tri sestre i Nataša P.“ iz Severne Makedonije, a nakon toga će biti održana tri koncerta. Između ostalih će svirati i i grupa Kaba Project Ajs iz Albanije, sa karakterističnim muzičkim stilom „kaba“, koji je najautentičniji segment instrumentalne muzike južne Albanije.

U petak će za decu i mlade u 18 časova početi predstava „Crvekapa“ Pan teatra, a od 20 časova „Ja i Ti“, Pan Tetar & Udus & Bitef, čiji je supervizor poznata glumica Mirjana Karanović. Te večeri će nastupiti Galleass by Antonio Marzinotto, koji je host najpoštovanijeg Jazz kluba u Londonu već godinama.

Na Nišvil onlajn festivalu nastupiće desetak poznatih domaćih džez bendova iz Beograda, Čačka, Subotice i Niša, između ostalih Dejan Krsmanović Trio, Kralj Čačka…

Nišvil je trebalo da se održi u Niškoj tvrđavi i na drugim lokacijama u gradu od 7. do 16. avgusta, a glavni program od 13. do 16. avgusta. Organizatori su prethodno saopštavali da su spremni da za festivalsku publiku „obezbede“ ne samo socijalnu distancu, zaštitne maske ili merenje temperature, već i testiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari