Muzej grada Novog Sada gostovaće od 5. septembra u Narodnom muzeju u Šapcu izložbom „Papirni teatar“, a početkom oktobra predstaviće se u Muzeju Makedonije izložbom „Miodrag Grbić – život i delo“, posvećenom poznatom srpskom arheologu. Izložba „Papirni teatar“ obuhvata bogat fond grafičkih listova 19.

Muzej grada Novog Sada gostovaće od 5. septembra u Narodnom muzeju u Šapcu izložbom „Papirni teatar“, a početkom oktobra predstaviće se u Muzeju Makedonije izložbom „Miodrag Grbić – život i delo“, posvećenom poznatom srpskom arheologu. Izložba „Papirni teatar“ obuhvata bogat fond grafičkih listova 19. veka, kulisa za minijaturni kućni teatar, dospelih u novosadski muzej 1975. godine kao deo zaostavštine poznatog vojdvođanskog slikara i dekoratera Pavela Ružičke. Ta izložba istoričarke umetnosti i višeg kustosa Muzeja grada Novog Sada Ljiljane Lazić do sada je gostovala u Beogradu, Rijeci, Kraljevu i Valjevu, a autorka je dobila za nju godišnju nagradu Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije i Crne Gore za kustosa godine 2004.
U Muzeju grada Novog Sada otvorena je krajem decembra 2004. godine, predstavljajući manje prisutne ili potpuno nepoznate listove – kulise na srpskom i balkanskom prostoru, koji su i dragoceno svedočanstvo evropske građanske kulture. Izložba obuhvata 140 originalnih i dobro očuvanih litografija u boji, kao i deset specijalno izgrađenih maketa papirnog teatra, od kojih je jedna stavljena u funkciju za igru. Postavku čine i rekonstrukcije 3D scena od papira, skice i albumi za pozorišne dekoratere i scenografe, kao i izdanja pozorišnih dela na srpskom jeziku, istakao je novosadski muzej. Novosadski Gradski muzej gostovao je i izložbom o arheologu Grbiću u više gradova – Zrenjaninu, Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Sremskoj Mitrovici. Autorka te izložbe je Divna Gačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari