Grupa za logističku podršku (GLP), organizator zapaženog ciklusa razgovora o anarhizmu u Domu omladine Beograda, planira za mart 2007. nastavak tog serijala tribina, a tokom juna i anarhistički sajam knjiga sa gostima iz zemlje i inostranstva. GLP priprema i transkripte izlaganja učesnica i učesnika, kao i komentare, odgovore i pitanja publike tokom trajanja razgovora o anarhizmu, koji će biti objavljeni na srpskom i engleskom u vidu štampanog ridera sa foto i audio materijalima sa sajta GLP-a (http://glp.

Grupa za logističku podršku (GLP), organizator zapaženog ciklusa razgovora o anarhizmu u Domu omladine Beograda, planira za mart 2007. nastavak tog serijala tribina, a tokom juna i anarhistički sajam knjiga sa gostima iz zemlje i inostranstva. GLP priprema i transkripte izlaganja učesnica i učesnika, kao i komentare, odgovore i pitanja publike tokom trajanja razgovora o anarhizmu, koji će biti objavljeni na srpskom i engleskom u vidu štampanog ridera sa foto i audio materijalima sa sajta GLP-a (http://glp.anarhija. org). Dodatni foto materijali sa poslednja tri razgovora (aktivizam, mediji i marksizam) mogu se naći na Flikeru (http://www. flickr.com/photos/3848 4027źN00)
Ciklus razgovora o anarhizmu započet je u maju, kada je Trivo Inđić govorio o istorijskom uvodu u anarhizam. Sredinom maja je bilo reči o savremenim tendencijama u anarhizmu, o čemu su govorili Miloš Milić iz Beograda i gosti iz Zagreba Dražen Simleša i Marko Štrpić, dok su o feminizmu i anarhizmu početkom juna govorile Vanda Perović, Sanja Petkovska i Milica Gudović, u prisustvu oko 200 ljudi. Sredinom juna gostovali su Rudolf Muehland iz FAU iz Nemačke, koji je s Ratiborom Trivuncem iz Anarhisindikalističke inicijative i Petrom Atanackovićem iz Novog Sada predstavio ideje anarhosindikalizma.
Protekli jesenji, odnosno drugi ciklus razgovora započet je u oktobru temom o odnosu umetnosti i anarhizma, a gosti su bili Sezgin Boynik sa Kosova, Tadej Kurepa i Vladan Jeremić iz Beograda, sa gošćom Milicom Ružičić, takođe iz Beograda. Sredinom oktobra gostovao je Edgar Bursić iz Monteparadisa iz Pule koji je sa Igorom Todorovićem iz Stani Pani kolektiva predstavio svoju proteklu aktivističku praksu, dok su sredinom novembra o medijima i anarhizmu govorili Violeta Anđelković, Boris Kanzleiter i Pop Kontrapunkt, a početkom decembra o istorijskim poukama marksizma i anarhizma profesor Dragutin Leković i Miloš Milić.
U okviru „Razgovora o anarhizmu“, početkom oktobra prikazan je i film Želimira Žilnika „Raj, jedna imperijalistička tragikomedija“, uz razgovor sa autorom. GLP je zahvalila DOB i drugim prijateljskim inicijativama na podršci, a posebno Sonji Drljević i AZIN, Slobodnakultura.org, Birou za kulturu i komunikaciju, Zluradi Paradi kolektivu, anarhija/ blok45, ženama na delu, Kontrapunktu, portalu SEECULT.org, dnevniku Danas i drugim kolektivima, organizacijama i medijima. Kontekst, okruženje i metodologiju rada GLP odlično ilustruje tekst „Društvena relevantnost suvremenog anarhizma“ gosta iz Zagreba Marka Štrpića koji je napisan povodom ciklusa „Razgovori o anarhizmu“, a može se naći na http://www.zamirzine.net/article.php 3?id_article=3478.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari