O teškim temama lako pišem 1Foto: Vladimir Matković

Litvanska književnica Laura Sintija Černjauskajte je na nedavno završenom Beogradskom sajmu knjiga predstavila svoj roman „Disanje u mermer“ (Prevod s litvanskog Vaida Divjaković, izdavač: Štrik).

– Pisanje o usvajanju nije bilo unapred smišljeno. Nisam htela da pišem o usvajanju i socijalnim temama, inače izbegaam da socijalni aspekt bude glavna tema u mojim knjigama. Tu priču koju sam ispričala podarili su mi moji junaci – kaže za Danas Laura Sintija Černjauskajte.

Priča ovog romana govori o Izabeli koja odlučuje da iz sirotišta usvoji problematičnog šestogodišnjeg Ilju. Tek onda počinje da se odmotava klupko nesrećnih događaja iz prošlosti kao nagoveštaj tragedije koja će se dogoditi.

– Meni jer bilo važno da kroz ovu priču ukažem na žene i majke. Što su teme teže i komplikovanije, ja lakše i bolje pišem. Nadam se da se i društveni odnosi menjaju. Pokušala sam da napišem knjigu o ljudima koji se menjaju, ne znam jesam li uspela u tome – kaže za Danas ova litvanska književnica koja, kako navode poznavaoci litvanske savremene književnosti, „piše o temama u kojima se savremeni čovek lako pronalazi: o težnji za ljubavlju, samoći, izazovima majčinstva, osveti i opraštanju“.

Laura Sintija Černjauskajte je novi glas litvanske književnosti.

– Teško bi se moglo reći da sam ja novi glas u litvanskoj književnosti. Litvanskim književnim kritičarima je teško da za mene nađu mesto u našoj književnosti. Na kraju su se odlučili da utvrde kako sam ja neko ko spaja tradicionalnu i savremenu litvansku književnost, a meni je to nebitno. Imala sam sreću da pripadam generaciji koja je išla akademskim putem: stariji poznati pisci su brinuli o meni i uvodili me u književni svet. Međutim, pred mladim piscima su veliki izazovi jer oni moraju da se trude da budu priumećeni. Mnogo je izdavača, mnogo se knjiga objavljuje i velika je konkurencija – kaže Černjauskajte.

Laura Sintija Černjauskajte (1976) je književnica i dramska spisateljica. Rođena je u Viljnusu, gde je završila studije Litvanskog jezika i književnosti. Radila je kao slobodna novinarka i urednica u časopisu za decu. Godine 1993. odnela je nagradu na takmičenju mladih filologa za najbolji prozni tekst.

NJena drama pobedila je na konkursu koji su zajedno organizovali The Fairies Theatre i Katedra za filologiju na Univerzitetu u Viljnusu. Zbirku njenih proznih dela i drama Litvanski institut za književnost odabrao je 2003. među dvanaest knjiga godine. Iste godine njena drama postavljena je na scenu Nacionalnog teatra mladih.

Članica je Unije litvanskih pisaca od 2004. Nagradu Evropske unije za književnost dobila je 2009. upravo za roman „Disanje u mermer“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari