Dodelom stručnih nagrada „Radomir Stanić“ i godišnjih priznanja prijateljima struke, Društvo konzervatora Srbije obeležilo je juče Dan zaštite spomenika kulture. Svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije prisustvovao je veliki broj članova Društva i uglednih zvanica, među kojima i Ružica Đinđić, predstavnici gradske uprave i Ministarstva kulture.

Dodelom stručnih nagrada „Radomir Stanić“ i godišnjih priznanja prijateljima struke, Društvo konzervatora Srbije obeležilo je juče Dan zaštite spomenika kulture. Svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije prisustvovao je veliki broj članova Društva i uglednih zvanica, među kojima i Ružica Đinđić, predstavnici gradske uprave i Ministarstva kulture. Prisutnima se obratila predsednica Društva konzervatora Srbije Vera Pavlović Lončarski, koja je istakla da je pravo na kulturnu baštinu jedno od temeljnih ljudskih prava. „Naša je obaveza da kulturno nasleđe predamo budućnosti, kako bi budućnost imala prošlost“, navela je predsednica DKS i dodala da veruje u struku i dostojanstvo nasleđa Srbije kao dela svetskog kulturnog nasleđa.
Nagrade DKS „Radomir Stanić“, koje se sastoje od diplome i kopije freske, uručene su Zoranu Simiću, arheologu, konzervatoru savetniku u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda; Zoranu Pekiću, tehnologu, konzervatoru savetniku u Narodnoj biblioteci Srbije i dr Miroslavu Timotijeviću, istoričaru umetnosti, profesoru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Godišnja nagrada Društva konzervatora Srbije uručena je arheologu Marinu Brmboliću za uspešno i profesionalno obavljena arheološka istraživanja naosa crkve manastira Manasije i otkriće groba despota Stefana Lazarevića. Zahvalnice DKS za podršku i promociju delatnosti konzervatora uručene su novinarki Radio Beograda Sonji Malavrazić, čelnicima opštine Bač (Tomislavu Bogunoviću, Dariji Šajin i Zoranu Badivuku) i Gorici Mojović, pomoćnici gradonačelnika Beograda.
Tokom jučerašnje svečanosti prikazani su rezultati prošlogodišnjih konzervatorsko-restauratorskih radova republičkog, pokrajinskog, regionalnih i gradskih zavoda za zaštitu spomenika kulture širom Srbije, kao i pregled najznačajnijih radova iz bogate karijere profesora Milorada Dimitrijevića, arhitekte konzervatora, koji ove godine obeležava pet decenija rada. Juče je predstavljen i novi 31. broj stručnog časopisa Glasnik Društva konzervatora Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari