Od 120.000 do 12 miliona dinara 1Foto: vikipedia

Pojedinačni iznosi se kreću od 120.000 dinara do 12 miliona dinara.

Odlukom o izboru projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2017. godini, Izdavačkoj kući „Arka“ Smederevo odobreno je 120.000 dinara za prevod zbirke pesama „Planeta Dunav“ LJubomira Simovića na makedonski jezik. Na istom konkursu, Festivalu Smederevska pesnička jesen Smederevo odobreno je 130.000 dinara za prevod knjiga pesama iz edicije „Meridijani“ (P. Pajić, D. Novaković i D. Babić) na engleski i nemački jezik.

Odlukom o izboru projekata u oblasti kulturnih delatnosti dece i za decu i mlade iz oblasti savremenog stvaralaštva u Republici Srbiji u 2017. godini, Ustanova Kulturni centar Smederevska Palanka dobiće 250.000 dinara za Festival dečjeg dramskog stvaralaštva  „Vragolaste pozorištarije“. Centru za kulturu Smederevo je za Besplatnu školu programiranja za talentovane mlade ljude lošeg imovnog stanja kao i za mlade ljude iz marginalizovanih grupa odobrena ista suma, koliko i „Danima ćirilice“ Bavanište za Zbirku dečjih umotvorina. Po 250.000 dinara dobiće i smederevski PATOS za Umetničko zabavište, Pevačko društvo-Gradski ženski hor “Kir Stefan Srbin” Smederevo za Dečju operu “Tvoja zvezda budalica” i Udruženje građana „Laf Lozovik“ iz Lozovika za projekat Naše mesto pod suncem.
U oblasti izdavačke delatnosti – periodične publikacije iz oblasti umetnosti i kulture, Narodnoj biblioteci Smederevo, za Časopis za kulturu, umetnost i društvena pitanja “Mons Aureus” je odobreno 200.000 dinara.

U okviru konkursa u oblasti kulturnih delatnosti nacionalnih manjina u Republici Srbiji, Srpsko-grčko KUD „Kantakuzina“ Smederevo za kulturne aktivnosti ovog KUD-a u 2017. godini dobiće 150.000 dinara.

Međunarodnom festivalu poezije Smederevska pesnička jesen, za organizaciju 48. Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen odobreno je 240.000 dinara, u oblasti književnosti – književnih manifestacija i nagrada.

U okviru projekata u oblasti likovne, primenjene i vizuelne umetnosti, dizajna i arhitekture, našao se Muzej u Smederevu sa Godišnjim programom Gradske galerije savremene umetnosti Smederevo za 2017. koji će biti finansiran sa 700.000 dinara.

Iz oblasti kulturnog nasleđa u Republici Srbiji u 2017. godini za arheološko nasleđe, Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture Smederevo za Treću fazu sistematskih arheoloških istraživanja Tvrđave Ram u okviru realizacije Glavnog projekta obnove Tvrđave Ram je odobreno 700.000 dinara, a 300.000 dinara Narodnom muzeju Smederevska Palanka za Arheološku prospekciju terena Velike Plane i okoline.

Muzeju u Smederevu je za Projekat „Realizacija nove stalne postavke Muzeja u Smederevu – Smederevska tvrđava od srednjovekovne prestonice do spomenika kulture” odobreno 2.000.000 dinara, u oblasti muzejskog nasleđa.

Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture Smederevo odobrena su sredstva i u oblasti nepokretnog kulturnog nasleđa, po dva osnova, za Realizaciju glavnog projekta obnove Jezavskog bedema između Kule 7 i Kule 10 Smederevske tvrđave – nastavak konzervatorsko -restauratorskih radova – obnova Kule 9, u iznosu od 12.000.000 dinara i za projekat „Uvid u stanje NKD na teritoriji Podunavskog i Braničevskog okruga i prikupljanje podataka za GIS“, u iznosu od 500.000 dinara.
U međuvremenu su objavljena dva poziva za sufinansiranje mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kulture i umetnosti i za sufinansiranje projekata koji su podržani kroz međunarodne fondove, a u narednom periodu se očekuju rezultati konkursa iz oblasti javnog informisanja za 2017. godinu.