Otvarajući novu zgradu Biblioteke Matice srpske, dr Vojislav Koštunica, predsednik Vlade Srbije juče je na svečanosti u Novom Sadu izrazio zadovoljstvo što može da poželi uspešan i srećan rad bibliotekarima u novoj zgradi Biblioteke Matice srpske, koja je rezultat zajedničkog pregnuća Vlade Republike Srbije i Izvršnog veća Vojvodine, uz doprinos iz sredstava Nacionalnog investicionog plana.

Otvarajući novu zgradu Biblioteke Matice srpske, dr Vojislav Koštunica, predsednik Vlade Srbije juče je na svečanosti u Novom Sadu izrazio zadovoljstvo što može da poželi uspešan i srećan rad bibliotekarima u novoj zgradi Biblioteke Matice srpske, koja je rezultat zajedničkog pregnuća Vlade Republike Srbije i Izvršnog veća Vojvodine, uz doprinos iz sredstava Nacionalnog investicionog plana. „Osim što u ovoj prilici može poslužiti kao primer složnog rada i pametnog ulaganja u nacionalnu kulturu, Matica srpska je bila i ostaje jedna od najstarijih i najznačajnijih ustanova kulture srpskog naroda uopšte. U isto vreme, ona je živi primer uloge koju strpljivo i mudro negovana tradicija može odigrati kada je reč o napretku, često i opstanku jedne nacije i njene države“, istakao je Koštunica i u svom izlaganju podsetio na brojne velikane srpske reči koji su svoje rukopise zaveštali upravo Biblioteci Matice srpske.
Čast da, uz predsednika Vlade Srbije, otvori novu zgradu Biblioteke Matice srpske, imao je i mr Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine, koji je u svom izlaganju podsetio prisutne na trenutak kako je nastala ova značajna biblioteka: „Bio je četvrtak, 28. april 1864. i bili su Pavle Kojić, Antonije Hadžić, Jovan Trifunović i Josif Stanković i ukrcali su se u Pešti na parobrod ’Napredak’. Isplovili su ka Novom Sadu a sa sobom poneše blago srpske kulture – popisano i upakovano u tačno 61 sanduk. A u tim sanducima prva javna naučna biblioteka u Srba – biblioteka Matice srpske. Dvanaest godina nakon odluke o seobi, parobrod je uplovio u Novi Sad i Matica je stigla kući. I danas je veliki dan baš kao onaj 1864. godine. Otvaramo novu zgradu najstarije srpske nacionalne biblioteke, ustanove koja traje kroz vreme zato što je uvek htela da bude i tradicionalna i moderna i nacionalna i svetska. Četiri hiljade i tristo novih kvadrata niklo je na 61 sanduku parobroda ’Napredak’“, rekao je, između ostalog, Pajtić u svom govoru.
Upravnik Biblioteke i potpredsednik Matice srpske, književnik Miro Vuksanović pozdravio je brojne prisutne zvanice, a juče su svečanom skupu pored predsednika Vlade Srbije i predsednika IV AP Vojvodine, prisustvovali i gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković i predstavnici ministarstva kulture, kao i članovi Matice srpske, i u svom pozdravnom govoru izložio istorijat gradnje nove zgrade Biblioteke koja je, u veoma teškim uslovima trajala proteklih 18 godina. Prof. dr Marija Kleut, predsednik Upravnog odbora Biblioteke Matice srpske zahvalila se svim institucijama i firmama koje su doprinele da nova zgrada Biblioteke bude izgrađena po svetskim standardima.
U umetničkom delu programa učestvovali su Violeta Srećković – mecosopran, Saša Petrović – tenor, Tamara Jovićević – klavirski saradnik i Hor „Sveti Stefan Dečanski“. Nova zgrada Biblioteke podignuta je na mestu dotrajale kuće i čini celinu s postojećim zdanjem Matice srpske. Nova zgrada ima ukupno 4.300 kvadratnih metara i sastoji se od suterena, prizemlja, dva sprata i mašinske sale na krovu. Zgrada ima ekonomski ulaz i garažu. Najviše prostora je namenjeno za knjige, periodiku, legate, posebne zbirke, Zavičajnu zbirku Vojvodine, prijem obaveznog primerka i poklona. U novoj zgradi je postavljeno ukupno dvadeset kilometara metalnih polica, sada stari i novi magacin čine celinu, a staru i novu zgradu povezuje javni katalog. U novoj zgradi su otvorene dve čitaonice, kao i opremljene radne prostorije. Novac za pripremu, projektovanje i početak radova obezbeđen je iz Budžeta Vojvodine. Gradnja je nastavljena novcem iz Budžeta Srbije, preko Ministarstva za kulturu, a zgrada je dovršena i opremljena sredstvima Nacionalnog investicionog plana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari