Glumci se ove godine na Frindžu, najvećem svetskom umetničkom festivalu koji se održava do 27. avgusta u Edinburgu, i te kako trude kako bi privukli publiku – umesto standardnih predstava u uobičajenom okruženju mnogi su se našli u totalno čudnim setovima. To je, pre svega, slučaj sa predstavom „The Umbrella Girls: WC“, u kojoj publika (osmoro ljudi) mora da se nagura u prenosni toalet kako bi videli ženski skeč inspirisan čavrljanjem pripadnica lepšeg pola u WC.

Glumci se ove godine na Frindžu, najvećem svetskom umetničkom festivalu koji se održava do 27. avgusta u Edinburgu, i te kako trude kako bi privukli publiku – umesto standardnih predstava u uobičajenom okruženju mnogi su se našli u totalno čudnim setovima. To je, pre svega, slučaj sa predstavom „The Umbrella Girls: WC“, u kojoj publika (osmoro ljudi) mora da se nagura u prenosni toalet kako bi videli ženski skeč inspirisan čavrljanjem pripadnica lepšeg pola u WC. Uprkos čudnom mestu odvijanja predstave, ona se svidela većem delu publike, kaže Emili Votson Hous, jedna od glumica. „Zbog teme koja ima tako mnogo veze sa privatnošću publika se oseća kao da malo i sama špijunira, naročito muškarci koji nemaju tako često prilike da zavire u ženski toalet“, dodaje glumica. Njoj se toliko dopala ideja da glumi u pomalo čudnom okruženju, da je poželela da ovu predstavu sledeće godine postavi u dabl-dekeru koji bi vozio po Edinburgu.
Još jedna predstava sa neočekivanim mestom dešavanja je „Magbet u zamku za skakanje“. Ako se nekome čini poznata ova ideja – u pravu je. Svetske agencije su pre godinu dana prenele vest o Beketovom „Čekajući Godoa“ koji treba da se izvede u „dečjem gumenom zamku za skakanje“. To je bio projekat glumca Vilijama Sjuarda koji nikada nije zaživeo, ali je Sjuard ideju iskoristio da u „zamak za skakanje“ postavi čuveni Šekspirov komad – prvo „Hamleta“ prošle godine, a sada i „Magbeta“.
Glumci kažu da ponekad tako neobična mesta gde se predstave izvode mogu da pomognu publici da oseti dramu na jedan novi način, pa čak i da je lakše shvati. Ove godine na Frindžu slično pokušava i predstava „The Containere“, o petoro azilanata koji iz Avganistana dolaze u Veliku Britaniju, a koja se izvodi na kartonskim kutijama ispred kamiona parkiranog u centru Edinburga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari