Od Vikinga i Hanibala do grada soli 1

Od 23. do 30. marta u Jugoslovenskoj kinoteci održaće se 18. Međunarodna smotra arheološkog filma na kojoj će biti prikazano 27 filmova iz 10 zemalja.

– Organizator manifestacije je Narodni muzej u Beogradu, uz pomoć ambasada i kulturnih centara Ruske Federacije, Kipra, Grčke, Španije, Poljske, Slovačke, Italije, Belgije, Nemačke i Slovačke. Smotru sutra otvaraju ruski filmovi „Poluostrvo s blagom“ – dokumentarac iz dva dela koji prati podvodna istraživanja vizantijskog broda potonulog u Crnom moru između 9. i 10. veka, kao i „Arheološko leto 2016: Unorož“ posvećen arheološkoj ekspediciji Kostromskog oblasnog odeljenja Ruskog geografskog društva pod nazivom „Nasleđe zemlje Galičke“.

– Namera nam je da prikažemo najvažnija naučna otkrića kad je reč o kulturnom blagu koje je svima nama povereno na čuvanje. Od osnivanja do danas ovo je revijalna smotra, koja će, kako se nadamo, inspirisati i naše arheologe i istraživače da snimaju arheološke filmove i da se više bace na prezentaciju – kaže Gordana Grabež, operativni direktor Narodnog muzeja.

Rusija gostuje sa šest, Španija sa četiri, Slovačka, Nemačka, Italija sa po tri, Grčka, Kipar i Srbija sa po dva i Poljska i Belgija sa jednim filmom. Ruski filmovi, između ostalog, govore i o rezultatima rada Ruskog geografskog društva na teritoriji Republike Tiva i Krasnojarskog kraja – Kizil – Kuragino – „Poslednji dani drevnih civilizacija“ (29. mart) i njegovoj zajedničkoj ekspediciji sa Kostromskim muzejem i otkriću trga iz ranog srednjeg veka „Arheološko leto 2016: Unža“ (26. mart).

Španska filmska arheologija prešla je granice matične države i u Beogradu gostuje s filmovima: „Vikinzi – ratnici sa severa“ (24. mart), „Po tragu Hanibala“, čuvenog kartaginskog vojskovođe iz Drugog punskog rata (25. mart), „Savremeno otkriće zemlje Magan“ koja se pominje u mesopotamijskim spisima, a pronađena je na prostoru Ujedinjenih arapskih emirata (27. mart) i „Kraljevstvo soli“ o 7.000 godina istorije austrijskog grada soli Halštata (29. mart).

Italija gostuje sa tri filma: „Selinunte, grad između dve reke“ – starogrčkom gradu na Siciliji u kome je otkriveno pet hramova (24. mart), „Kirena, afrička Atina“- o starogrčkoj koloniji na prostoru današnje Libije (27. mart)i „Granica Tirenskog i Jadranskog mora podeljena između Feničana i Fokejaca“ (28. mart).

Nemačka se predstavlja nagrađivanim angažovanim arheološkim ostvarenjima, koja se bave krađom i prodajom na crno kulturnog blaga i finansiranjem terorističkih akcija od tog novca – „Tragom pljačkaša hramova“ (25. mart) i „Krvavi plen“ (30. mart), kao i apsolventskim filmom „Stanica uspomena“ o zaljubljeniku u vozove Hans-Fridri Vajsbahu.

Grčki filmovi o ranohrišćanskoj Rotondi u Solunu, koja je otvorena 38 godina posle velikog zemljotresa u ovom gradu, kao i o srednjovekovnom vizantijskom brodu Olkas koji je plovio između srednjovekovnih luka od Egeja do Crnog mora, na programu su 26. i 28. marta. Kipar će na Smotri predstaviti svoju „Srednjovekovnu gleđosanu keramiku“ (26. mart) i „Muzej Kipra“ (30. mart). Povodom 1050. godina od primanja hrišćanstva Poljska gostuje sa filmom „Krst i kruna“ (27. mart), a Belgija sa ostvarenjem „Malanj, galsko-rimska vila“ (24. mart) o pokušaju arheologa Fransis Fontejn da na galo-rimskom imanju u blizini Rokeforta rekonstruiše svakodnevni život u rimskom periodu. Slovačka prvi put gostuje na Smotri arheološkog filma u Beogradu i ima tri filma o „Bronzanom dobu“ (24, 28. i 30. marta).

Projekcije se održavaju svakog dana od 19 sati u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, cena ulaznica je 200 dinara. U Kinoteci kažu da je „svaki filmski program u ovoj kući dobrodošao, pogotovo kad je u pitanju ovako značajan festival kakva je Smotra arheološkog filma i da su spremni da nastave saradnju i kad se završe radovi u Narodnom muzeju“.

Lepenski vir u filmu i radionici

Dva srpska filma na Smotri su: „Dome, slatki trapezoidni dome“ o Lepenskom viru (24. mart) i „Drevna staništa u srednjem toku reke Kolubare“ o najnovijim arheološkim nalazištima u ovom delu Srbije (26. mart). U Narodnom muzeju najavljuju da će 25. marta u Muzeju Vuka i Dositeja organizovati radionicu za decu o Lepenskom viru – praistorijskom nalazištu na kome su izdvojena naselja koja pripadaju mezolitu i ranom neolitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari