U galeriji Kulturnog centra Šabac otvorena je izložba posvećena Fridi Kalo sa tridesetak digitalnih printova meksičkih umetnica. Nacionalni institut lepih umetnosti upriličio je omaž velikoj umetnici, svojevrsnom simbolu Meksika, povodom pedesetogodišnjice od njene smrti, 2004. godine.

U galeriji Kulturnog centra Šabac otvorena je izložba posvećena Fridi Kalo sa tridesetak digitalnih printova meksičkih umetnica. Nacionalni institut lepih umetnosti upriličio je omaž velikoj umetnici, svojevrsnom simbolu Meksika, povodom pedesetogodišnjice od njene smrti, 2004. godine. Institut za kulturu i Fakultet likovnih umetnosti iz Verakrusa, zajednički su ovim povodom organizovali izložbu čije su teme bile život i rad Fride Kalo. Učestvovalo je tridesetak umetnica koje iskazuju sopstveni slikarski život. Inače, Frida Kalo postala je simbol i ikona čikano pokreta koji je nastao iz kulturne renesanse, podstaknut nacionalističkim ponosom, zasnovan na kulturi, nasleđu i istoriji Meksika. Kao umetnica bila je sposobna da stvori delo savršenog sklada u kome su mašta i invencija ekstremni oblici introspekcije i istraživanja sopstvenog bića. Žene umetnice iz gradova Halape i Verakrus predstavljaju adove koji su nastali pri susretu ili razilaženju, koncidencijama ili razlikama u odnosu na život i delo Fride Kalo. Izložba nudi lepezu stilova i umetničkih vrednosti kao i mnoštvo raznovrsnih ideja. Kako je navedeno u katalogu za ovu izložbu, „ovaj ženski univerzum treba posmatrati sa nove tačke gledišta da bi se prodrlo u tajnu vizuelnog jezika i struktura koje se temelje na drugačijoj racionalnosti i drugačijoj emotivnosti“. To su praktično novi ženski pogledi na specifičan ženski univerzum Fride Kalo.
Ova izložba organizovana je u saradnji sa Zavodom za kulturu Vojvodine i jedna je od najoriginalnijih i najmodernijih priređena u Galeriji Kulturnog centra Šabac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari