U Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, od 19. maja do 30. juna biće održana izložba čuvene francuske dizajnerke nameštaja i arhitekte Šarlote Perijan (1903-1999), dugogodišnje prisne saradnice jednog od najslavnijih arhitekata 20. veka Le Korbizijea. Na velikoj retrospektivi održanoj prošle godine u Centru Žorž Pompidu u Parizu odato je dužno priznanje radu ove pionirke modernog doba, koji je trajao više od 70 stvaralačkih godina.

U Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, od 19. maja do 30. juna biće održana izložba čuvene francuske dizajnerke nameštaja i arhitekte Šarlote Perijan (1903-1999), dugogodišnje prisne saradnice jednog od najslavnijih arhitekata 20. veka Le Korbizijea. Na velikoj retrospektivi održanoj prošle godine u Centru Žorž Pompidu u Parizu odato je dužno priznanje radu ove pionirke modernog doba, koji je trajao više od 70 stvaralačkih godina. Izložba je doživela uspeh kod publike sa svih strana sveta. Sa sličnim ambicijama Muzej primenjene umetnosti u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom u Beogradu, Centrom Žorž Pompidu i Muzejem primenjene umetnosti iz Pariza, želi da i domaćoj publici predstavi delo ove fascinantne žene i umetnice. Izložba će imati multimedijalni koncept i dizajn koji su osmislili autor izložbe Slobodan Stanojević i saradnici MPU. Veliku pomoć u realizaciji pružili su najuži članovi porodice Šarlote Perijan – kćer Pernet Perijan-Barsak i zet Žak Barsak, autor velike monografije o Šarloti. Izložba će biti otvorena za Noć muzeja 19. maja ove godine.
Šarlotu Perijan stručnjaci smatraju jednom od najuticajnijih ženskih stvaralaca u 20. veku i, nezavisno od pola, odaju joj priznanje kao umetnici koja je na autentičan način uspela da izrazi potrebe savremenog društva – u projektovanju nameštaja, enterijera, u arhitekturi i urbanizmu. Neka od tih ostvarenja, koja je Perijan izvela od 1927. do 1937. radeći sa Le Korbizijeom i Pjerom Žanreom predstavljaju remek-dela industrijskog dizajna i još uvek se proizvode. To se pre svega odnosi na ležaljku-fotelju na polukružnom osloncu (jedno od najbriljantnijih ostvarenja umetnosti 20. veka, na granici između upotrebnog objekta i skulpture) i na fotelju sa pokretnim naslonom. Bez obzira na pripadnost modernoj umetnosti, nameštaj Korbizije-Žanre-Perijan je vremenom dobio epitet „klasičan nameštaj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari