Mnogobrojne radio stanice obeležavaju ovih dana specijalnim programima 60. rođendan rok ikone Dejvida Bouvija koji je, osim nekih od najprodavanijih i najuticajnijih singlova i albuma, ostvario protekle četiri decenije i niz uloga u filmskoj umetnosti, uključujući lik slavnog naučnika Nikole Tesle u „Prestižu“ Krostofera Nolana.

Mnogobrojne radio stanice obeležavaju ovih dana specijalnim programima 60. rođendan rok ikone Dejvida Bouvija koji je, osim nekih od najprodavanijih i najuticajnijih singlova i albuma, ostvario protekle četiri decenije i niz uloga u filmskoj umetnosti, uključujući lik slavnog naučnika Nikole Tesle u „Prestižu“ Krostofera Nolana. Bouvi je skrenuo pažnju na sebe još krajem 60-ih sa „Space Oddity“, a posebno se proslavio od početka 70-ih i albuma „Ziggy Stardust“ (The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars).
Tokom 70-ih i 80-ih sarađivao je sa nekim od najvećih zvezda, kao što su Igi Pop, kome je pomogao da prevaziđe i period krize izazvan upotrebom droge, zatim Džon Lenon, Brajan Ino, Kvin, Mik Džeger, Bing Krozbi, Pet Metini i čuveni kompozitor Filip Glas.
Multiinstrumentalista (svira gitaru, klavir, saksofon, bubnjeve, perkusije, harmoniku, marimba, čelo, violinu…), Bouvi je ostvario i niz scenskih i filmskih uloga (The Hunger, Labyrinth, The Last Temptation of Christ…), a krajem prošle godine učestvovao je i u TV seriji „Sunđer Bob“. Prošle godine dobio je Gremi nagradu za životno delo. Bouvi, čije je pravo ime Dejvid Robert Džons (Jones), autor je i niza dela u oblasti vizuelne umetnosti. Poslednjih godina retko je nastupao, delom i zbog problema sa srcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari