Beldocs 2012. – međunarodni festival dokumentarnog filma počeo je sinoć projekcijama domaćih filmova „Biba struja“ Dušana Čavića i Dušana Šaponje i filmom o najvatrenijem članu otpora pod nazivom „Lice revolucije“ Vladimira Milovanovića u Velikoj dvorani Sava centra. Festival traje do 9. maja.


Selektor festivala Miroljub Stojanović istakao je na jučerašnjoj konferenciji za medije da je uprkos žustrim raspravama među članovima organizacije, na kraju zadovoljan izborom filmova.

– Bilo je filmova koji su ličili na reportaže, bilo je i one koji su ličili na TV dnevnike, ali ono što smo izabrali i ono što ćete moći da vidite, produkt je ozbiljnih, kreativnih rasprava i preispitivanja.

Peto izdanje festivala pod sloganom „Koji film?“ donosi 29 filmova u dva takmičarska, dva revijalna i jednom specijalnom programu. Srpski filmovi, osam od 13 koliko ih učestvuje, boriće se za titulu najboljeg.

Među filmovima biće prikazani i „Vilinska pesma“ Vladimira Ilića o tinejdžerima sa autizmom, kao i niz filmova koji se bave položajem umetnika u srpskom društvu. „Bilo jednom u Paraćinu“ je film Branka Radakovića o tamošnjoj rok sceni, dok je Valentina Delić predstavila dokumentarac o užičkom festivalu „Na pola puta“.

Organizatori Beldocs-a istakli su ovom prilikom da je potpisan ugovor sa RTS, te da će ova televizija u dogovorenim terminima davati nekoliko filmova sa festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari