Otvoren 53. Beogradski međunarodni susret književnika Srbije 1Foto: Stanislav Milojković

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović danas je u Starom dvoru prisustvovao otvaranju 53. Beogradskog međunarodnog susreta književnika Srbije, koji organizuje Udruženje književnika Srbije u saradnji sa Kulturn-prosvetnom zajednicom Srbije.

Ovogodišnji susreti posvećeni su jubilejima: 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, 100 godina od smrti Petra Kočića i 140 godina od rođenja Bore Stankovića.

Mladenović je zahvalio Udruženju književnika Srbije na tome što decenijama doprinosi kulturološkom razvoju, sa naglaskom na očuvanje srpskog jezika.

– Ovo udruženje su vodili Aleksa Šantić, Branislav Nušić, Jovan Dučić, Matija Bećković i mnogi drugi istaknuti srpski pisci. Grad Beograd je prošle godine nastavio tradiciju beogradske dobrodošlice piscima sveta, te na taj način doprinosi afirmisanju književnika i književnog stvaralaštva. Beogradski narodni susreti pisaca su postali jedan od najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji. Beograd je grad umetnika, pisaca i pesnika koji su svojim stvaralaštvom uvrstili naš grad među vodeće na kulturnoj mapi sveta – rekao je Mladenović.

Kako je naveo, značaj kulture za svakog pojedinca najbolje potvrđuju reči nobelovca Ive Andrića: „Ostati ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj život”.

– Grad Beograd podržava svaki napor koji vodi kulturnom napretku čitavog društva. Domaćin je i mnogih drugih kulturnih manifestacija, a na taj način čitava srpska baština daje doprinos evropskoj i svetskoj kulturnoj baštini. Grad očekuje da će beogradski susreti pisaca svojim konceptom nastaviti dugu i uspešnu tradiciju, a na tom putu će im Grad Beograd uvek biti prijatelj i podrška – naglasio je Mladenović.

Predsednik Udruženje književnika Srbije Radomir Andrić rekao je da ovakav događaj predstavlja tradiciju humanog stvaralaštva.

– Ovaj književni događaj organizovan je u čast srpskih i svetkih književnika. Ove godine obeležavamo i 80 godina od rođenja Danila Kiša. Naše udruženje tokom cele godine organizuje okupljanje pisaca širom Srbije i u Beogradu. Danas i sutra naši gosti su književnici iz Azerbejdžana, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Italije, Makedonije, Nemačke, Poljske i iz drugih zemalja – rekao je Andrić.

Na skupu je pročitana poruka Milovana Vitezovića, predsednik Odbora za međunarodnu saradnju Udruženja književnika Srbije, u kojoj je ukratko predstavio istoriju Grada Beograda i Srbije. Prikazao je saradnju naše zemlje sa mnogim svetskim književnicima, Geteom, Puškinom, Čomskim i drugima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari