Otvoren 64. Pulski filmski festival 1Foto: Pula film festival (Arhiva)

Pulski filmski festival otvoren je 15. jula u Areni svečanim programom i tradicionalnim vatrometom, uz projekcijama filmova “Lavina” Stanislava Tomića i “ZG80” Igora Šeregija, koji su među rekordnih 16 hrvatskih dugometražnih ostvarenja u nacionalnom programu.

Najavljen kao jedno od programski najbogatijih izdanja u istoriji, 64. Pulski festival proglasila je otvorenim ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, a publika će do 22. jula imati priliku da pogleda ukupno 170 filmova, podeljenih u 15 programa, od čega je 88 premijera.

Hrvatski program sa dosad najvećim brojem domaćih dugometražnih filmova, obuhvata i 11 koprodukcija, od kojih je šest u konkurenciji za nagrade, saopštili su organizatori. Prema rečima umetničkog direktora Festivala Zlatka Vidačkovića, . u dosad najbogatiji međunarodnom programu biće prikazano sa 27 filmova, koji uključjue i dela u režiji Akija Kaurismakija, Anga Lija, Đuzepea Tornatorea, Andžeja Vajde, Bogdana Slame i drugih značajnih reditelja, kao i 19 kratkometražnih filmova. Kao velika programska novost najavljeno je, po uzoru na Kan, uključivanje dramskih serija u takmičarski program Kratka Pula. Festival i ove godine ima bogat prateći program izložbi, koncerata, radionica, kao i poseban segment posvećen profesionalcima iz audiovizuelne industrije, sastavljen od predavanja, okruglih stolova, panel-diskusija, promocija knjiga i druženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari