Palić: Za vikend Festival „Đenđešbokreta” i „Durindo” 1Foto: Grad Subotica

Folklorni festival mađarske zajednice u Vojvodini – 58. Festival „Đenđešbokreta“ i 46. Festival „Durindo“ biće održan u subotu, 11. juna, i u nedelju, 12. juna na Letnjoj pozornici i na Velikoj terasi na Paliću.

Na ovoj manifestaciji koja se bavi narodnom muzikom i narodnim stvaralaštvom ukupno će nastupiti oko 2.000 učesnika, a pored toga će biti organizovan i bogat prateći programe.

Ova tradicionalna manifestacija se svake godine održava na drugoj lokaciji, a ove godine je organizator Palić, dok je domaćin grad Subotica.

Zamenik gradonačelnika, Imre Kern, je rekao da je u okviru Festivala „Đenđešbokreta” i „Durindo” ovo najznačajnija smotra stvaralaštva vojvođanskih Mađara, izvornog folklora, narodnih muzičkih orkestara, horova i solista.

„Na Festivalu „Đenđešbokreta“ će ukupno biti predstavljene 33 tačke u okviru kojih će nastupiti više od 700 učesnika, a u nedelju, 12. juna, na Festivalu „Durindo“, u okviru 123 tačke nastupa oko 1.200 učesnika“, najavio je Kern.

Predsednica Mađarskog kulturnog centra na Paliću, Ana Čisar Molnar, je istakla da će uoči dvodnevnog programa biti upriličen i predfestivalski program, koji će biti održan u petak, 10. juna, u Mađarskom kulturnom centru na Paliću.

„Biće otvorene izložbe rukotvorina i dečjih likovnih radova sa početkom u 18:30 časova. U subotu, 11. juna, na Letnjoj pozornici na Paliću, održaće se Festival folklornih grupa ’Đenđešbokreta’, uz svečanu povorku svih učesnika od Ženskog štranda do Letnje pozornice. U 20 časova je na programu veliki koncert vojvođanskih mađarskih folklornih umetnika. U nedelju, 12. juna, na Velikoj terasi na Paliću, održaće se Festival muzičkih ansambala ’Durindo’, a program će početi već od 10 časova“, kazala je Čisar Molnar.

U subotu, 11. juna, će na 30 lokacija u Karpatskom basenu prvi put biti organizovan „Čori festival“, najavio je stručni saradnik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, Rolad Brezovski.

„U subotu, na centralnom gradskom trgu u Subotici, u 10.00 časova, nastupiće 40 muzičara koji su, inače, učesnici Festivala ‘Đenđešbokreta’ i ‘Durindo’“, rekao je Brezovski.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari