Ono što je već i samim svojim naslovom „Memories“, a onda i umetničkim sastavom na sceni, imalo da posetioce startne večeri jubilarnog 25. beogradskog džez festivala u Dvorani Doma sindikata (adekvatno uostalom spomenarskog ambijenta) povede na prigodno sentimentalno putovanje našom boljom povešću, pretvorilo se donekle potpuno nenadano u furioznu poduku iz džez senzibilnosti i onoga tako „cool“ oduvek i zauvek u ovakvom zvuku.

Ako su, rečju, imena poput Gabi Novak ili Marković-Gut seksteta nešto nalik nadnaravnim mitološkim bićima, koja negde iz pamtiveka ove teritorije svedoče o eventualnoj prohujaloj raskoši duha što je onda tada svakodnevno koračala trotoarima sa kosmopolitskom ležernošću, ali lokalno vrhunski pikantna – konačni direktni susret sa njima u koncertnoj dvorani prostrelio je mnogo kojeg džez junošu sevom briljantnosti svog sviračkog umeća i stvaralačke oštrice.

Tako, svejedno da li slušate Stjepka Guta kako svira svoju trubu jednom rukom u distingviranom spektru auditivnih senzacija ili bivate uvučeni u senzualnu džunglu saksofona gospodina Miće Markovića, o njihovom gostu iz daleka Jovanu „Jou“ Mikoviću da i ne govorimo, bivše decenije primamljivo vaskrsavaju u svom reskom spoju virtuoziteta i obešenjaštva koje je nekako neprekidno u srži večitog beogradskog mladićstva.

A gospođa Gabi Novak? Zavodljiva, skupocene kontrole svog jedinstvenog glasa, zanesena fantastičnim interpretativnim izazovima i zanosna za svoj veliki i dirnuti auditorijum, obasjana posve drugim svetlom od onog na koje smo uobičajeno svikli poslednjih ko zna koliko godina posvuda u regionu, Gabi Novak uživa rajski suverenitet svoj javnog prisustva, neoskvrnutog i nakon ovolikih decenija. U društvu svojih perfektnih Croatian All Star Jazz Ensemble koji uključuje i njenog sina, pijanistu Matiju Dedića, plus beogradski saučesnici – gudački kvartet „Kornelije“ i trubač Marko Đorđević – Novak je vrhunska i od suvog zlata. Zbog njenih prethodnika na sceni i nje same, pamtićemo – da parafraziramo njen čuveni broj – samo dobre, sretne dane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari