Međunarodni ambijentalni pozorišni festival Tvrđava teatar biće održan od 11. do 20. jula u Smederevu. Prema rečima gradonačelnika Smedereva Predraga Umičevića, zidine Smederevske tvrđave bile su domaćin pozorišnim trupama i pre 600 godina.

„Želimo da najavimo da s entuzijazmom ponavljamo ovaj desetodnevni festival, koji je nastao na osnovu ideje građana, koji su svake večeri hrlili u ovaj hram kulture, a na fenomenalnim performansima se skupljalo do 10.000 ljudi. Kroz sponzorstvo ovog festivala može se pomoći razvoju kulture, a konzumenti kulture traže jednu ovakvu manifestaciju. Nas, koji smo uzeli u ruke da je organizujemo, to obavezuje i da se okupimo i dobro družimo. Mislim da vredi sve ovo uraditi i organizovati da bi se afirmisala Smederevska tvrđava i da bi se privukla sredstva za njenu obnovu. Nadamo se da će se nastaviti s ovim radom“, izjavio je Umničević.

Dragoljub Martić, direktor festivala, istakao je da su pokrovitelji ove manifestacije Ministarstvo kulture, Grad Smederevo, RTS i List Danas. „Cena karata biće utvrđena na sledećem sastanku Saveta festivala. Zadržaćemo isti princip rezervacije tribina, a biće moguće prisustvovati predstavama i bez kupovine karata. Jedan segment pratećeg programa biće radionica Ideal, koju podržava Evropska unija i u okviru koje će biti devet glumačkih radionica. Učestvovaće mladi iz gradova Francuske i Nemačke, a radiće na temu uličnog teatra. Predstava nastala u toj radionici biće izvedena 20. jula“, najavio je Martić.

Selektor festivala Branislava Liješević, naglasila je da se ove godine festival odvija pod sloganom Pan teatricum. „Taj slogan će pratiti sve ovogodišnje predstave. Program ima 16 predstava, od kojih je 10 u glavnoj selekciji. Na otvaranju će biti izvedena začuđujuća velika predstava „Transition“ pozorišta Pan.Optikum iz Nemačke, koje je jedan od najpoznatijih teatara koji pravi spektakle na starim građevinama. Predstava „Staklena menažerija“ će zatvoriti festival i ove dve predstave ne ulaze u zvaničan program za nagrade. Između njih će biti prikazano osam predstava sjajnih pisaca, režisera i glumaca. Posle otvaranja na programu je predstava „Kanjoš Macedonović“ u režiji Vide Ognjenović a sledećeg dana će biti izvedena drama „Noć u kafani Titanik“ u režiji Nebojše Bradića. Ljubljanska predstava „Zločin i kazna“ u režiji Diega de Bree na programu je 14. jula, a nakon toga predstava Kokana Mladenovića „Zbogom SFRJ“. Zatim su tu predstave „Bunar“ u režiji Egona Savina i „Lukrecija iliti Ždero“ Gradskog pozorišta iz Podgorice u režiji Jagoša Markovića. Sledeća predstava je „Ja sam vetar“ u režiji Stevana Bodrože, a poslednja u ovoj selekciji je „Višnjik“ u režiji Dejana Mijača. Drugi deo programa odvijaće se na ulicama Smedereva i on je izuzetno interesantan za publiku“, rekla je Branislava Liješević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari