Američko Nacionalno udruženje filmskih kritičara proglasilo je film „Pan’s Labyrinth“ (Panov lavirint) za najbolji film prošle godine. Film snimljen na španskom jeziku, u režiji Meksikanca Giljerma del Tora, priča je o maloj Ofeliji (igra je Ivana Bakero) očaranoj bajkama u čudotvornim zemljama, koja sa majkom odlazi da živi u začaranoj šumi, u vreme fašizma u Španiji.

Američko Nacionalno udruženje filmskih kritičara proglasilo je film „Pan’s Labyrinth“ (Panov lavirint) za najbolji film prošle godine. Film snimljen na španskom jeziku, u režiji Meksikanca Giljerma del Tora, priča je o maloj Ofeliji (igra je Ivana Bakero) očaranoj bajkama u čudotvornim zemljama, koja sa majkom odlazi da živi u začaranoj šumi, u vreme fašizma u Španiji. Nagrade za najbolje glavne uloge dobili su Helen Miren za „Kraljicu“ i Forest Vitaker za „Poslednjeg kralja Škotske“. Nagrada za režiju dodeljena je Polu Gringrasu za ostvarenje „United 93“, priču o jednom od aviona otetih 11. septembra 2001, u kojem su putnici savladali otmičare, ali sa tragičnim krajem jer se letelica srušila u Pensilvaniji. Piter Morgan je nagrađen ze scenario filma „Kraljica“, dramu o aktuelnoj britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj suočenoj sa pogibijom princeze Dajane.
Za najbolje epizodne uloge nagrađeni su Mark Valberg za ulogu u „Dvostrukoj igri“ i Meril Strip za dve role: u ostvarenjima „Đavo nosi Pradu“ i „A Prairie Home Companion“. Nagrade raznih udruženja kritičara i esnafskih organizacija samo su uvod u dodelu najpoželjnijih holivudskih priznanja, Oskara. Sudeći po dosadašnjim nagradama, Helen Miren i Forest Vitaker važe za ozbiljne favorite. Nominacije za Oskare biće saopštene 23. januara, a pozlaćene statuete američke filmske akademije biće dodeljene 25. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari