Kompozitorka Jasna Veličković (1974), koja živi i radi između Holandije i Srbije, osvojila je prvu nagradu na 28, ovogodišnjem Irino Prize takmičenju za kamernu muziku u Tokiju (Japan). Prva nagrada je, ove godine izuzetno, podeljena između troje finalista. Sem Veličkovićeve osvojili su je i Evis Samoutis sa Kipra i Tomi Raisanen iz Finske.

Kompozitorka Jasna Veličković (1974), koja živi i radi između Holandije i Srbije, osvojila je prvu nagradu na 28, ovogodišnjem Irino Prize takmičenju za kamernu muziku u Tokiju (Japan). Prva nagrada je, ove godine izuzetno, podeljena između troje finalista. Sem Veličkovićeve osvojili su je i Evis Samoutis sa Kipra i Tomi Raisanen iz Finske. Žiri su činili japanski umetnici Masanori Fudžita (predsednik žirija), Joji Juasa, Jori-Aki Matsudaira, Mamoru Fudžieda, Satoši Tanaka, Takajuki Rai, Mari Takano i Masahiro Miva. Bilo je prijavljeno 129 kompozicija iz trideset i dve zemlje. Fondacija Irino, kao i Irino nagrada, osnovani su 1980. u spomen na jednog od najznačajnijih japanskih kompozitora Jošira Irina, a nagrada se dodeljuje autorima za koje se smatra da demonstriraju izuzetnu kreativnost u inoviranju muzičkog jezika.
Jasna Veličković, jedna od najuspešnijih domaćih kompozitorki, nagrađena je za delo „Strelka“ (2004) napisano za ansambl nesvakidašnjeg sastava: dva klavira, cimbal, testera, harfa, harmonika, čembalo. Naslov delo duguje prvom psu koji se vratio na Zemlju iz orbite. Pas Strelka je lansiran u svemir u brodu Sputnik 5, 19. avgusta 1960. godine, zajedno sa 12 miševa, dva pacova i nešto biljki i insekata. Kompozicija se zasniva na metafori i strukturnom principu tenzionog-zateznog luka. Delo se bazira na povećanju tenzije, odnosno gustine informacija na mikroformalnom nivou koji se globalno manifestuje kroz različite profile odseka A i B. Kompoziciju „Strelka“ beogradska publika je imala priliku da čuje na festivalu Kompozitori u prvom licu, 2004. godine, a delo je premijerno izvedeno 30. avgusta na svečanom otvaranju akademske 2004/05. godine Kraljevskog konzervatorijuma u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari