Pobednici Bosifesta 1Sa otvaranja festifala

Gran pri 8. Beogradskog internacionalnog filmskpg festivala osoba sa invaliditetom – Bosifest osvojio je francuski dokumentarni film „Ustani i hodaj“ Matjua Firmina.

Nagradu za najbolju režiju dobio je poljski film „Daniel“ Anastazije Dobrovske a za najbolji scenario gruzijski „Poslušaj tišinu“ Mariam Čačije.

Specijalna priznanja pripala su filmovima „U drugom svetu“ Ane Bedinske (Poljska), „Dva sveta“ Macleja Adameka (Poljska) i „Moj brat heroj“ Jonatana Nirua i Enoša Kaselua (Izrael).

Nagrade su na zatvaranju Festivala u četvrtak uveče u „Amfiteatru“ Sava centra uručili su predsednica žirija Anica Dobra i član žirija Radoslav Zelenović.

Dobitnik Gran prija Matju Firmin, koji u svom filmu prikazuje kako se izborio sa paraplegijom, izjavio je da je srećan zbog nagrade, a pre svega zbog prilike da film prikaže i van Francuske i zahvalio se Bosifestu što baca pozitivno svetlo na probleme osoba sa invaliditetom.

Anica Dobra je naglasila da bi želela da svi dobiju nagrade.

„Hvala vam na inspiraciji, na snazi. Neverovatno je da jedan ovakav festival postoji u našem gradu. To je jedan od dobrih razloga zašto treba ostati ovde“, rekla je DDobra obraćajući se mnogobrojnoj mladoj publici.

Radoslav Zelenović je izjavio da je drugi put u žiriju Bosifesta i da je postao ozbiljan fan ove vrste filmova, pogotovo što je imao prilike da sretne njihove autore i aktere.

„Ovim filmovima nije potreban prevod, sa koje god strane sveta da dolaze potpuno vam je jasno koji su problemi te osobe i kako se sa njima nosi. Mislim da na Bosifestu ni ne treba dodeljivati nagrade, jer su svi autori ovih filmova i njihovi junaci – pobednici“, istakao je on, navodi se u saopštenju.

Direktor Bosifesta Darko Ivić izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja srednjoškolaca i studenata koji su pratili Festival, kao i uverenje da će filmovi koje su videli uticati na njihovo razmišljanje, kako sada, tako i kada postanu političari, novinari, doktori, umetnici…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari