Počela konzervacija tvrđave u Užicu 1Foto: Nenad Kovačević

Ukoliko se obistine planovi gradske vlasti, za nekoliko godina užički Stari grad, srednjovekovno utvrđenje Nikole Altomanovića po kome je grad prepoznatljiv, trebalo bi da bude rekonstruisano.

Osim obnove tog značajnog kulturno-istorijskog spomenika, planirana je i njegova komercijalizacija koja bi, kako je planirano, trebalo da privuče što veći broj turista.

Konzervacijom, koja je počela pre dva dana, trebalo bi da se zaštite zidine od daljeg propadanja i da se poboljša bezbednost posetilaca. Za prvu fazu, koja podrazumeva konzervaciju i delimičnu rekonstrukciju gornjeg i srednjeg grada, a po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Ministarstvo kulture je izdvojilo 5,7 miliona dinara. Za izvođača radova je odabrano preduzeće DMD Krov iz Novog Pazara, koje bi trebalo da završi posao za 120 radnih dana. Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je objasnio da su projektom predviđene tri faze radova na gornjem i središnjem delu utvrđenja, kao i na Vodenoj kuli.

– Vrednost radova sve tri faze je oko 70 miliona dinara, a njihov cilj je da se konzervišu zidine koje su decenijama propadale, istakao je Petković.

Osamdesetih godina prošlog veka stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo su obavili istraživačke i konzervatorske radove na užičkoj tvrđavi, a taj Zavod je prošle i ove godine, prema rečima njegovog direktora Ivana Milunovića, obnovu užičkog Starog grada označio kao najznačajniji projekat u oblasti povezivanja kulture i turizma u ovom delu Srbije.

– Rukovodstvo Grada Užica je iniciralo konzervaciju Starog grada i kako je taj projekat veoma značajan za nacionalnu kulturu, konkurisali smo prošle godine za sredstva od Ministarstva kulture i dobili smo 5,7 miliona dinara. To je najveći iznos koji je dobio neki projekat na teritoriji koju pokriva naš zavod. Ove godine posvetićemo se, pre svega, bezbednosti građana koji obilaze tvrđavu i postavićemo zaštitnu ogradu i signalizaciju sa putokazima za kretanje posetilaca. To su prioriteti koje smo uklopili u dobijeni iznos novca, a nadamo se da ćemo sledeće godine dobiti sredstva za nastavak radova, jer je u pitanju višegodišnji i važan projekat, naveo je Milunović i dodao da je Zavod tražio 12 miliona dinara za taj projekat od Ministarstva za kulturu.

Inače, namera užičke vlasti je da staru užičku tvrđavu sačuva kao važan kulturno-istorijski spomenik, ali i da je komercijalizuje dodatnim turističkim sadržajima, koji bi trebalo da budu osmišljeni u saradnji sa filmskim rediteljem Emirom Kusturicom i arhitektom Branislavom Mitrovićem, koji su tu lokaciju već obilazili i o tome razgovarali sa gradskim rukovodstvom.

– Očekujemo da se naredne sedmice vidimo sa profesorom Mitrovićem i drugim ljudima kako bismo što pre ponudili idejni projekat, naveo je Petković i dodao da „veruje da će profesor Mitrović i Kusturica ponuditi dobre ideje, nakon čega će Grad zatražiti novac sa više mesta“.

On je objasnio da je jedna od ideja da se od magistrale, koja spaja Užice i Zlatibor, gradi žičara-gondola, koja bi turiste prevozila do Starog grada, ali da je to veoma skupo, te da postoji i rešenje koje podrazumeva izgradnju mosta od magistrale do užičke tvrđave.

Žičarom ili mostom do utvrđenja

– Firma koja se bavi izgradnjom gondola unela nam je pesimizam zbog cifre od dva miliona evra, koliko bi koštala žičara. Naredne nedelje očekujemo jednog profesora koji se bavi projektovanjem mostova, kako bismo sagledali mogućnost povezivanja mostom magistrale sa Starim gradom. Nadam se da će do kraja godine biti gotovo idejno rešenje obnove Starog grada, a postoje i obećanja Ministarstva turizma da će finansijski učestvovati u izradi projekta i delimično u obnovi ovog objekta, koji je od velikog značaja za razvoj turizma Užica, saopštio je gradonačelnik Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari