Počeo zvanični program Nišvila 1Foto: MARTIAL TREZZINI / EPA

Hvala gradu Nišu, a posebno hvala vama. Da nije bilo vas možda mi ovu nagradu ne bi ni dali, rekla je večeras, na zvaničnom otvaranju ovogodišnjeg Nišvila, a obraćajući se publici, Bisera Veletanlić kojoj je uručena Nagrada za životno delo.

– Pevala sam na prvom Nišvilu 1995. godine, od kada su mnogi dobili nagrade i ja sam mislila da će me zaobići. Ali, nikad nije kasno, kazala je ona, a potom zapevala niz numera uz koje su se muzičkom ukusu učile brojne ex YU generacije. NJen nastup je muzički pratio odlični džez bend Vasila Hadžimanova, inače njenog sestrića, koji je podsetio da je „sa tetkom prvi put nastupio kada je imao 16 godina“.

Hedlajner večeri bila je Peti Ostin, američka džez i ritam i bluz pevačica, inače dobitnica Gremi nagrade, koja se predstavila izvođenjem repertoara Ele Ficdžerald, a povodom 100 godina od njenog rođenja. Nastupili su i legendarni američki gitarista Mark Štern, u pratnji sastava Balkan Union, kao i vodeći britanski soul pevač Toni Momrel, te Rok Simfoni Bitola. Festival je otvorio Nišvil Tango Big Band, sastavljen specijalno za ovu priliku od niških muzičara i četvorice eminentnih profesora iz Argentine.

Zvanični program Nišvila, koji ove godine beleži 23. izdanje pod tim imenom, a 34.to od nastanka niškog džez festivala na koji se naslanja, traje do 13. avgusta. U Niškoj tvrđavi, na ukupno 12 stejdževa- od kojih nisu besplatni samo Eart/Sky stejdž, na kojem se odvija zvanični program, i Midnight jazz stejdž, biće održano 130 koncerata, na kojima će nastupiti oko 700 muzičara. Nišvil su prvi put obogatiti pozorišni i filmski festivali, a svoje radove, u okviru projekta „Umetnička kolonizacija tvrđave“, predstaviće više desetina akademskih slikara, vajara i strip crtača.

Do kraja festivala nastupiće i Al Foster (SAD),  Tom Harel (SAD), Alfa Blondi (Francuska/Obala Slonovače), Tony Momrelle (Velika Britanija) i Nik Vest (SAD). Pažnju publike privući će, svakako, i Darko Rundek sa svojim bendom (Hrvatska/Francuska), Rambo Amadeus (Srbija) i Del Arno bend (Srbija). Na završnoj večeri Nišvila publika će moći da uživa u nastupu jedne od svojih miljenica, holandske saksofinistkinje Kendi Dalfer, koja je ove godine proglašena počasnom građanskom Niša.

Organizatori Nišvila kazali su da ove godine očekuju da neki od festivalskih programa vidi oko 200.000 posetilaca. Ako je suditi po sinoćnoj večeri, kada je u Tvrđavi bila velika gužva, a ulaz u prostor u kojem se odvijao zvanični program potpuno „zakrčen“ ljudima, to i nije nerealno očekivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari