Udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave – „Likovni krug“ je uspešno privelo kraju proteklu 2006. godinu, tokom koje su umetnici obeležili 55 godina postojanja na Petrovaradinskoj tvrđavi. U toj godini objavljena je i monografija – „Mapa sveta Petrovaradinske tvrđave“ koja svedoči o radu i kreativnosti više od 250 umetnika koji su tokom više od pola veka stvarali duhovni ambijent Svete Stene.

Udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave – „Likovni krug“ je uspešno privelo kraju proteklu 2006. godinu, tokom koje su umetnici obeležili 55 godina postojanja na Petrovaradinskoj tvrđavi. U toj godini objavljena je i monografija – „Mapa sveta Petrovaradinske tvrđave“ koja svedoči o radu i kreativnosti više od 250 umetnika koji su tokom više od pola veka stvarali duhovni ambijent Svete Stene. Neposredno pred doček nove, 2007. godine, u kojoj bi trebalo da se pojavi i engleska verzija monografije, otvorena je deseta, jubilarna izložba umetnika u Galeriji „Likovni krug“ na Tvrđavi, s naslovom „U vremenu“. Svoje radove na ovu temu izložilo je 65 umetnika.
– Članovi „Likovnog kruga“, njih šezdesetak najagilnijih i najaktivnijih, odavno su promislili sve teme i probleme vezane za mesto i ulogu umetnosti-umetnika danas. Oni su jasno povukli svoju crtu i na njoj stoički istrajavaju. Godišnje – revijalne izložbe poput ove, jubilarne, desete, dobra su prilika da vidimo dokle su stigli. Ovoga puta sve pod opštim naslovom – „U vremenu“… Prošlost-tradiciju ovi umetnici prihvataju sa uvažavanjem, ali bez patosa. Ono što čine nije ni kontinuitet ni diskontinuitet. Zanima ih savremenost, jer su prihvatili geslo Đermana Ćelanta: „Ništa se savremeno ne može dogoditi, jer je sve već savremeno“, izrekao je u bogato opremljenom katalogu književnik i publicista Milan Živanović koji je i zvanično otvorio izložbu „U vremenu“, čija će postavka biti dostupna za posetioce do kraja januara. Živanović je naglasio i da se ta jubilarna postavka „odvija ove godine ‘Pod sazvežđem Kan-Kana’, kako glasi i naslov slike uvek aktuelnog i lucidnog doajena Tvrđave Živojina Miškova“.
Predsednik Udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave, akademski slikar Duško Stojanović tom prilikom je svečano uručio pristupnice počasnim članovima Udruženja, ljudima koji su tokom dugog niza godina podržavali umetnike sa Petrovaradinske tvrđave. Među petnaest počasnih članova samo je jedna zahvalnica dodeljenja posthumno i biće uručena porodici – počast koju je „Likovni krug“ dodelio Dušanu Ilijeviću, bivšem gradonačelniku Novog Sada koji je pre više od 30 godina i zvanično, u ime grada, dodelio umetnicima ateljee – i onima koji su ih dalekih pedesetih uređivali za svoje radne oaze i onima kojima je grad uredio radne prostore. Toliko da se ne zaboravi, čovek koji je ozvaničio najveću slikarsku koloniju u svetu koja na jednom (i to kakvom) mestu radi u kontinuitetu, eto, već 55 godina. U vremenu…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari