Podsećanje na život i delo Nikole Tesle u Užicu 1Spomenik Tesli kod centrale Pod gradom/ Foto: Nenad Kovačević

Program „Tesla na Đetinji“, koji podseća na život i delo velikog naučnika i pronalazača, održaće se od 8. do 10. jula u Užicu.

U holu Gradskog kulturnog centra, 8. jula u 19 časova, planirano je otvaranje izložbe  „Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu“ , koju je priredio Austrijski kulturni forum.

Izložba je posvećena godinama koje je Nikola Tesla proveo u Gracu, od njegovih studentskih dana do tragova velikog naučnika u sadašnjosti.

Postavka se posebno bavi Teslinim odnosom sa Visokom tehničkom školom u Gracu, u to vreme poznatom kao k.k. Technische Hochschule (Carska i kraljevska Visoka tehnička škola), gde je studirao od 1875. do 1878. godine i na kojoj je, za svoja dostignuća, dobio počasni doktorat 1937. godine.

Pored najvažnijih prekretnica u Teslinom životu i njegovih tehničkih dostignuća, organizatori navode da izložba naglašava i to kako su njegove ideje uticale na nauku i industriju, razvoj njegove obrazovne institucije u Gracu, danas Univerzalnog muzeja Joaneum, i kako se njegovo nasleđe odrazilo na Tehnički univerzitet u Gracu.

Podsećanje na život i delo Nikole Tesle u Užicu 2
Hidrocentrala Pod gradom/Foto: Nenad Kovačević

Na platou ispred stare hidrocentrale Pod gradom koja je, po principima Teslinih polifaznih struja, izgrađena 1900. godine na Đetinji, samo pet godina posle one na Nijagari, 9. i 10. jula, organizovaće se nekiliko programa.

Građani će moći da posete centralu u pratnji kustosa, od 10 do 20 časova, biće prikazan flm o nastanku užičke centrale, a od 17 časova umetnice će slikati na platou ispred nje.

Podsećanje na život i delo Nikole Tesle u Užicu 3
Unutrašnjost centrale/ Foto: Nenad Kovačević

Najavljeno je otvaranje izložbe „Dve lepotice – centrale na Đetinji“, potom razgovor „U Teslinom svetu“,  kada će govoriti  Goran Marjanović, inženjer elektrotehnike, kao i demonstracija rada Teslinig generatora i Teslinog jajeta.

Poslednje večeri, 10. jula, mini-koncert  održaće Mladen Pecović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari