Scene Studio Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koja je iz finansijskih razloga prošle godine prestala sa radom, biće ponovno otvorena tokom maja. Na najmanjoj sceni ovog teatra po dva izvođenja imaće koprodukcija JDP i FDU „Hinkeman: šta mora neka bude“ Vuka Boškovića u režiji Andreja Nosova i monodrama nastala u nezavisnoj produkciji „Marks u Sohou“ po tekstu Hauarda Zina, a u režiji Vlatko Ilića.

– Nakon godinu i po dana koliko je scena Studio bila zatvorena zbog finansijskih razloga, odlučili smo da ona ponovo zaživi u malo drugačijem obliku. Nećemo vratiti predstave koje su nekada igrane na toj sceni, jer smo, između ostalog, morali da otpustimo 20-ak tehničara. U međuvremenu sklopili smo ugovor o saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti, pa će se njihove ispitne predstave održavati na našoj najmanjoj sceni – kazala je Tamara Vučković, direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta, na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Tako je prva predstava koja će večeras otvoriti scenu Studio „Hinkeman: šta mora neka bude“ ispit treće godine režije Andreja Nosova, diplomski rad glumice Milene Živanović i master rad dramaturga Vuka Boškovića.

U komadu koji je premijerno izveden 17. aprila na sceni Fakulteta dramskih umetnosti igraju i Milan Marić, Svetozar Cvetković, Aleksandra Janković, Miloš Đurović i Jovana Gavrilović. Scenu je kreirala Mia David, kostime Darinka Mihajlović, kompozitor je Irena Popović Dragović. Predstava nastala po drami „Slučaj Hinkeman“ Ernsta Tolera biće igrana na sceni Studio i 27. maja.

Nemački dramaturg, pisac, levičarski politički aktivista Toler napisao je ovaj antiratni komad u zatvoru, nakon sloma Bavarske socijalističke republike. Nosov je izjavio da ova adaptacija govori o generaciji koja danas ima između 20 i 30 godina i o njenoj poziciji u odnosu na prošlost.

– Stanje je loše. Svi to znamo, a opet stalno nešto čekamo. Pasivnosti, nedelanje i apatije u našem društvu jedan je od uzroka problema što smo tu gde jesmo – kazao je Nosov.

Prema Boškovićevim rečima, predstava ipak nije ljutita osuda današnjeg društva, što je takođe već postalo standard.

– Pokušali smo da iskreno pokažemo šta mislimo i osećamo, šta želimo i šta nam smeta – rekao je Bošković.

Monodrama „Marks u Sohou“, nastala po tekstu Hauarda Zina, biće izvedena 18. i 25. maja. Predstavu je režirao Vlatko Ilić, a igra Vladica Milosavljević. U pitanju je nezavisna produkcija koja je na sceni Carina pripremana godinu dana i izvedena četiri puta u formi otvorene probe u februaru ove godine.

U komadu Marks se nakratko vraća na zemlju, a gledaoci ga upoznaju kao nezaposlenog građanina, progonjenog intelektualca, savremenika Bakunjina i Hajnea koji podržava Parisku komunu, takođe kao porodičnog čoveka koji se zalaže za jedan pravedniji svet. Prema rečima reditelja, Marks je u ovoj komunikativnoj, zabavnoj i mudroj drami začuđen što je toliko toga istog kao pre 150 godina. Tekst pokreće pitanja društvene pravde, solidarnosti, zajednice koja nije zasnovana samo na profitu.

Milosavljevićeva je rekla da je ovaj materijal vrlo zahtevan za glumca, jer svako ima neku predstavu naslovnog lika, dodajući da ona neće biti Marks sa bradom.

– Dramu je pisao istoričar, a ne dramski pisac i jako je uzbudljiv i duhovit tekst. Budući da je u pitanju monodrama, sukob ne proizilazi iz odnosa likova, već iz samog teksta – naglasila je glumica.

Dve godine bez novca od Grada

– Još od premijere „Višnjika“, pre skoro dve godine, JDP nije dobilo novac za novu predstavu. Nemamo sredstva od Skupštine grada, tako da radimo uz pomoć sponzora, prijatelja i samih umetnika. Svi sektori u JDP-u su maksimalno angažovani da pozorište opstane. Prodaja karata povećana je za 30 posto i štedimo na svemu – kazala je Tamara Vučković. Osvrćući se na ranije izjave da bi pozorište trebalo zatvoriti, ona je napomenula da se „ovako više ne može“ i zapitala da li je moguće da dve godine nema para za programe JDP, a ima za neke druge stvari.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari