Radni deo Festa, B2B program (povratak biznisa ovdašnjem filmu, povratak stranih partnera Beogradu), otpočeo je juče u Sava centru i trajaće dva dana. Ovaj program prvi put je održan prošle godine i, kako je rekao Miloš Paramentić, direktor Direkcije Festa na jučerašnjoj konferenciji za novinare u SC, njegova ocena bila je izvanredna.

Radni deo Festa, B2B program (povratak biznisa ovdašnjem filmu, povratak stranih partnera Beogradu), otpočeo je juče u Sava centru i trajaće dva dana. Ovaj program prvi put je održan prošle godine i, kako je rekao Miloš Paramentić, direktor Direkcije Festa na jučerašnjoj konferenciji za novinare u SC, njegova ocena bila je izvanredna. Predstavljanje projekta od strane producenta i autora, traženje partnera za njih među stranim producentima, distributerima, predstavnicima fondova, suština su ovog programa koji, prema rečima Miše Mogorovića koji ga je i osmislio, želi da stane rame uz rame sa Sinematikom sa festivala u Roterdamu, liderom među koprodukcionim marketima čiji će predstavnici prisustvovati Festovom B2B. A u regionu, ovaj deo festivala treba da bude na nivou Sarajeva. B2B program znači i konkretnu pomoć filmovima. Prošle godine podržana su dva projekta uz osnovni uslov da njihova regionalna premijera bude na Festu. Jedan od njih, uzbekistanski film „Da bi dospeo u raj, prvo umri!“, i prikazan je u okviru programa vezanog za B2B – Evropa van Evrope, koji je prvi Festov takmičarski program, a drugi, novi film Milutina Petrovića, u fazi je postprodukcije. Ove godine učestvuje 12 projekata iz zemalja jugoistočne i istočne Evrope, kao i centralne Azije i Izraela (od toga dva iz Srbije – filmovi Vlade Paskaljevića i Miše Radivojevića), a tri odabrana biće finansirana sa po 7.000 evra. U okviru posebnog programa biće predstavljeni svi projekti iz Srbije od onih u fazi razvoja do onih u predprodukciji.

3/4. MART: Da li si kadar za Fest?

SAVA CENTAR – 3. marta: „Zastave naših očeva“ (SAD) Klinta Istvuda (12.00); „Devojke iz snova“ (SAD) Bila Kondona (14.30); „Provalnik“ (SAD/VB) Antoni Mingele (17.00); „Apokalipto“ (SAD) Mela Gibsona (19.30); „Vrati se“ (Špa) Pedra Almadovara (22.00); 4. marta: „Apokalipto“ (SAD) Mela Gibsona (12.00); „Vrati se“ (Špa) Pedra Almadovara (14.30); „Crna knjiga“ (VB/Nem/Hol/Bel) Pola Verhovena (17.00); „Kajman“ (Ita) Nanija Moretija (19.30); Pobednik sekcije Evropa van Evrope; DOM SINDIKATA – 3. marta: „Bamako“ (Fra/Mali/SAD) Abderahmana Sisaka (17.30); „Armin“ (Hrv) Ognjena Svilčića (20.00); „Pisma sa Ivo Džime“ (SAD) Klinta Istvuda (22.30); 4. marta: „Hronika jednog begstva“ (Arg) Adrijena Ketanoa (12.30); „Kako sam preživeo kraj sveta“ (Rum) Katalin Mitulesku (15.00); „Renesansa“ (Fra/Luks/VB) Kristijana Vajsmena (17.30); „Provalnik“ (SAD/VB) Antonija Mingele (20.00); „Mrtva priroda“ (Kina) Đi Žang-kea (22.30); DVORANA KULTURNOG CENTRA – „Dva“ (Srb) Mladimira Puriše Đorđevića (13.00); „Priča o Pao“ (Vijetnam) Ngoa Kvang Haija (15.30); „Most“ (VB/SAD) Erika Stila (18.00); „Hronika jednosg bekstva“ (Arg) Adrijena Ketanoa (20.30); „Kako sam preživeo kraj sveta“ (Rum) Katalin Mitulesku (23.00); 4. marta: „Armin“ (Hrv) Ognjena Svilčića (13.00); „Pisma sa Ivo Džime“ (SAD) Klinta Istvuda (15.30); „Život u ponavlajnjima“ (Austrija) Toma Novotnog (18.00); „Nemir“ (Norveška) Stefana Faudalkera (20.30); „Bolest ljubavi“ (Rum/Fra) Tudora Giorgiua.

Evropa van Evrope, kao deo B2B programa, i prvi Festov takmičarski program, obuhvata onaj segment kinematografije nedovoljno pokriven na drugim festivalima, sa željom da Beograd ponovo bude filmski susret istoka i zapada, dodao je Mogorović. U selekciji su ruski, turski, pomenuti uzbekistanski, kazahstansko-kirgizijski, izraelski, hrvatski i jedan srpski film. Žiri čine: Dubravka Lakić, kritičarka Politike, reditelj Pavel Pavlikovski i Mejnolf Curhorst, producent i filmski urednik televizije ZDF.
Gosti Festa i konferencije za novinare bili su i reditelj Ngo Kvang Hai i glumca Do Ti Hai Jen vijetnamskog filma „Priča o Pao“. Ngo Kvang Hai, gost Festa i 2003. sa filmom „Tihi Amarikanac“, odao je beogradskom festivalu posebnu počast, istakavši da je sa svoj prvi film kao reditelj želeo da donese upravo na Fest. Želja mu se ispunila, a Festova publika bila je u prilici da vidi jednan „Fantazijski“ film, ljudsku priču, smeštenu u prelepe i surove predele daleke zemlje i naroda, koji iako živi teškim životom, nosi živopisnu odeću i voli svoju domovinu i tradicionalni način života u njoj.
Jučerašnji dan bio je i dan predstavljanja izdavaštva na polju sedme umetnosti. Predstavljena je knjiga doajena filmskog novinarstva i kritike, osnivača Festa Milutina Čolića „Filmski portreti – od Manakija do Makavejeva“, njegovi sabrani tekstovi o najznačajnijim filmskim stvaraocima – rediteljima, glumcima, snimateljima, u izdanju Prosvete. Svoju knjigu o filmovima Andreja Tarkovskog „Vizuelna fuga“, koji su objavili Besjeda iz Banjaluke i Ars libri iz Beograda, a koju je napisala zajedno sa Grejemom Petrijem, predstavila je i Vida Džonson, predavač koji se bavi ruskim filmom na univerzitetu u Bostonu. I kritičar Gardijana, Ronald Bergan, predstavio je svoju knjigu „World Cinema, A-Z“, za koju, kako je rekao, traži izdavača ovde.
O trećem broju Filmografa, filmskog časopisa 18 godina duge tradicije, koji je posle pauze od 15 godina počeo redovno da izlazi, u izdanju Udruženja filmskih umetnika Srbije i Službenog glasnika, zahvaljujući kome je kvalitetno i dobro opremljen, govorio je urednik Božidar Zečević. Što se sadržaja tiče, rekao je on, tu je onoliko oblasti koliko ih ima u srpskom filmu, a o filmovima pišu tri generacije kritičara. Časopis donosi i tekstove o problemima u srpskoj kinemtografiji, odsustvu zakona o filmu, lošem radu Ministarstva kulture na tom polju (ono inače još nije dalo odgovor ni Festu u vezi sa njegovim finsnsiranjem), te tekst o Filmskom centru Srbije koji je došao pod kritičarsku lupu novinarke Marine Đurašković i čija je nešto kraća varijanta objavljena u prethodnom broju Betona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari